tisdag 1 oktober 2019

Plejaderna om "Evelyn Hugos sju äkta män" av Taylor Jenkins Reid

Mitt under återställandet av mitt bibliotek så läste jag även en bok. Nämligen den som jag hade valt som läsning för bokcirkeln Plejaderna, "Evelyn Hugos sju äkta män", eller "The seven husbands of Evelyn Hugo" som jag läste den. I söndags var det äntligen dags att träffas igen, och det var en livlig diskussion om en bok vi tyckte ganska lika om. Ja, och så gofika och allmänt skratt så klart.

Bildkälla Goodreads
Evelyn Hugo är en åldrande stor Hollywood-stjärna. Hon är känd för att vara tystlåten om sitt privatliv, och hon ger aldrig intervjuer. Men nu har hon donerat ett antal klänningar till ett auktionshus för att samla pengar till cancerforskning, och går med på en intervju för magasinet Vivant. Hon har et krav - intervjun ska göras av Monique Grant.
Monique är en ganska okänd skribent och alla förundras över Evelyns val. Men när intervjun börjar visar det sig att Evelyn har en agenda, och att hon valt Monique har sina skäl.

Boken är väldigt välskriven, och vi tyckte alla om den. Den känns skickligt berättad och det känns som att författaren får oss som läsare precis dit hon vill ha oss. Tycker vi inte om någon så är det för att det är så det är menat att vara. Det fluxar även i känslorna för våra huvudkaraktärer, Evelyn och Monique.
Evelyn är på alla sätt och vis den här bokens stjärna. Monique hinner en nästan glömma bort mellan varven, och en av oss valde långa avsnitt med Monique som ett bra ställe att sluta läsa för dagen på, kortare avsnitt som snabbt tog en vidare till Evelyn kunde dock orkas med. Och det är lite en bestående känsla i läsningen. Monique stör lite i berättelsen, och jag tror säkert att boken hade fungerat bra även utan hennes inblandning. Nu ger ju berättargreppet att Evelyn berättar sin historia för Monique boken ett annat berättarsätt, och en annan stil än att bara vara en fingerad biografi.
Å andra sidan känns det här så helt igenom äkta. Det finns stunder jag kunde glömma att jag satt och läste om en påhittad person, och istället kunde känna att precis så här var det. Precis de här skeendena fick en tampas med som skådespelare i Hollywood på den tiden, och i viss mån även idag. Hetsen att göra om sig själv, sitt utseende, sitt namn, kontrollen från studiorna. Hamnade man i onåd hos någon inflytelserik så kunde ens karriär vara över ganska snabbt.
Evelyn känns baserad på Marilyn Monroe, Rita Hayworth och Elizabeth Taylor. Deras jakt på en egen identitet i ett Hollywood som vill ha en enda sak - en stjärna.
Så det finns anledningar till Evelyn Hugo gifter sig sju gånger. Och det finns anledningar till att hon valt en låg profil privat. Men de kan jag inte tala om nu, på grund av spoilers.

Vi tyckte mycket om den här boken. Vi gillade sättet den var berättad på, och vi hade sympatier med Evelyn, även om vi inte alltid tyckte om henne eller det hon gjorde. Vi tyckte mycket om andra personer i Evelyns berättelse, såklart Celia, men allra mest Harry. Och så tyckte vi att Monique var lite tråkig och överflödig, även om vi förtår till fullo hennes närvaro i texten.
Gestaltningarna av karaktärerna var spot on, och även miljöbeskrivningarna känder väldigt äkta. Väldigt Hollywood, helt enkelt.

Vi gav samstämmiga betyg den här gången, nästan genomgående fyror fast en av oss gav betyget 3,7 för hon ger nästan aldrig "normala" betyg. Medelbetyget hamnade ändå på 3,9(5)/5. Mitt eget betyg, efter att jag funderat på det ett bra tag, blev 4/5. Jag funderade inte på att ge ett lägre betyg, snarare ett högre, men till sist var det här jag hamnade.

Med andra ord så är "Evelyn Hugos sju äkta män" en bok som alla Plejaderna tyckte om, och som vi med varmt hjärta kan rekommendera.