lördag 3 december 2022

"A poem for every autumn day"

Nu är det gjort. Jag har under ett år läst dagliga dikter som följer årstiderna. Jag började i december förra året med "A poem for every winter day" och har nu läst mig vidare genom vår, sommar och slutligen höst. Och med en räv på omslaget blir det så klart bra.

Bildkälla Goodreads

Upplägget är så klart likadant som i de övriga årstidsböckerna. Varje datum har två dikter knutna till sig, en för morgonen och en för kvällen (jag har läst båda på samma gång, oftast morgonen), och inleds med en liten förklarande text om dikten, om författaren, om varför den valts till det här datumet eller något liknande. 
Det är stor variation på dikterna, och vissa tycker jag bättre om än andra. Det har varit trevligt att få göra bekantskap med så många olika dikter, från olika livsperspektiv och i olika stilar. Jag har aldrig haft tråkigt med de här böckerna.

Jag funderade ett tag på om jag skulle fortsätta i samma anda och läsa samlingarna för en dikt om dagen/natten i ett helt år, men bestämde mig för att inte göra det, då många av de dikterna är samma som i de här böckerna. Så nu har jag ingen poesi att läsa längre. Om inte... (sneglar på bokhyllan och diktböckerna där)

Mitt betyg på "A poem for every autumn day" blev 3/5.