fredag 30 mars 2012

Dagens filmtips: Kill Bill

Tarantino alltså, honom var jag ju tvungen att hinna med den här månaden. Frågan var bara vilken film jag skulle välja. Efter att ha bråkat med hjärnan ett par veckor föll så valet slutligen på "Kill Bill". Då kom nästa val - del 1 eller del 2? Och där kunde jag inte välja så det får bli båda två. Jag har nämligen fortfarande inte bestämt mig för om jag tycker någon av dem är bättre än den andra. 

Jag vet de som bestämt hävdar att del 1 är bäst, andra som hävdar att del 2 är det och jag själv tycker de är lika bra. Eller - det beror kanske på dagsformen och hur jag tänker på dem. Om man ser till actionspäckade scener med mycket slåss, svärd och blod - ja då är ju del 1 bäst. Om man vill veta mer om bakgrunden och känna en del isande obehag och så - del 2. Allra bäst är så klart ändå att se dem som en enda sammanhållande film, som råkar befinna sig på två olika discar, och det är ungefär så jag tänker.





Efter fyra år i koma vaknar den professionella yrkesmördaren Black Mamba (Uma Thurman) upp med en enda tanke - hämnd. Hon har blivit förrådd av sina tidigare kollegor i "The Deadly Viper Assassination Squad" som på hennes bröllopsdag lät mörda alla närvarande, inklusive den höggravida bruden. Hon sammanställer en dödslista med fem namn och ger sig ut på sin hämndresa för att stryka namn efter namn på listan tills hon slutligen kommer till målet - Bill.

Finfin rollista med David Carradine som Bill och Lucy Liu, Viveca A. Fox, Daryl Hannah och Michael Madsen som övriga medlemmar i Deadly Vipers. Och som alltid med Tarantino: genreöverskridningar, episodiskt berättande, bildskönt våld och underbart soundtrack.