söndag 11 mars 2012

Dagens filmtips: Edward Scissorhands

"Det var en gång en uppfinnare som bodde i ett slott högt uppe på en kulle. Hans mästerverk heter Edward. Edward har en oemotståndlig charm, men är inte helt perfekt. Uppfinnarens plötsliga död gjorde att han aldrig blev riktigt färdig, och han har vassa metallskärblad i stället för händer. Edward lever ensam i slottets mörker, tills en dag en vanlig människa, en sminkförsäljerska, tar med honom hem och låter honom bo med familjen. Så börjar Edwards fantastiska liv och äventyr i pastellparadiset Suburbia." 
(Citerat från baksidestexten på min dvd.)Många av de filmer jag tipsar om den här månaden har jag enbart sett i litet format. Jag går inte på bio jätteofta nuförtiden, men det går att hitta älsklingar även på en tv-ruta. Den här såg jag dock på bio. Jag kan minnas hur jag och min kompis satt där i biomörkret och hulkade. Jag var till sist "tvungen" att snyta mig i min halsduk. Sedan dess har jag alltid näsdukar med mig när jag går på bio för man vet aldrig. Bara för att man fått för sig att en film är en komedi är det inte säkert att den verkligen är det.

Tim Burton är en av mina favoritregissörer, och det skär i hjärtat på mig när jag ser en av hans filmer som jag inte gillar. Det händer ibland. "Apornas planet" var ju ingen höjdare, för att ta ett exempel. Tim Burton är även en mästare på att återanvända skådespelare, han hittar dem han gillar att samarbeta med. En av dessa är Johnny Depp som vi ofta hittar i rollistan till Burtons filmer. "Edward Scissorhands" var deras första samarbete men absolut inte det sista. Jag kan förstå varför för de är helt perfekta för varandra. Jag tror att Johnny Depp förstår Tim Burtons vision perfekt och därför blir deras samarbeten helt fantastiska, oavsett om det är ett myska fantasydrama eller en barnfilm.

Jag hade kunnat tipsa om "Ed Wood", "Big fish", "Sleepy hollow" "Sweeny Todd" eller "Batman" när jag ville klämma in åtminstone en av Burtons filmer. Att det blev den här är av den enkla anledningen att den alltid har en speciell plats i mitt hjärta. Jag får en viss känsla av den som inte är olik den man får när man är förälskad. Det finns många filmer som är fantastiska, men inte lika många som är så fantastiska att man känner sig kär. Den här ett sådant guldkorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .