lördag 10 mars 2012

Dagens filmtips: Dogma

Kevin Smith har en del roliga filmer på sitt samvete, det här är dock min favorit. Många skulle kanske kalla den hädisk, men dit hör inte jag. Bara för att man skriver om lite i det vi fått lära oss om Gud, Jesus och de bibliska berättelserna betyder inte det att den här filmen inte har en och annan fin poäng. Som till exempel varför kvinnor och färgade människor har en så undanskymd, eller osynlig, plats i Bibeln. Det beror liksom på vem som satt med pennan... Och om han lyssnade eller inte...


"Dogma" (1999)

Matt Damon och Ben Afflek spelar de fallna änglarna Loki och Bartleby som funnit ett kryphål för att kunna ta sig tillbaka till himmelen. Om det lyckas skulle dock hela universum rämna och de måste stoppas. Frånskilda och olyckliga Bethany (Linda Fiorentino) finner sig plötsligt vara i centrum av handlingarna, då hon utsetts som den som ska förhindra dem att nå sitt mål. Till sin hjälp har hon ängeln Metatron (Alan Rickman), musan Serendipity (Salma Hayek) samt den trettonde lärljugen Rufus (Chris Rock). Med på färden kommer även de ganska välkända karaktärerna Jay & Silent Bob som spelas av Jason Mewes och regissören/manusförfattaren himself - Kevin Smith. I andra roller ser vi Jason Lee som demonen Azrael och Alanis Morissette som Gud.

Det är roligt, det är tankvärt, det är spännande och helt olikt något annat. Helt enkelt en liten filmpärla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .