tisdag 13 mars 2012

Dagens filmtips: Cabaret

Om man vill ljuga riktigt mycket kan man påstå att jag bara gillar en typ av filmer. Det är inte bara science fiction och romantiska komedier i min dvd-hylla. Jag är en riktig sucker för musikaler och håller som bäst på att bygga upp en skattkammare med mina favoriter. En av de mest älskade är den här, "Cabaret" från 1972 i regi av Bob Fosse med Liza Minnelli och Michael York i huvudrollerna.


Liza Minnelli som Sally Bowles i "Cabaret" (1972)

Älskade maken brukar påstå att han inte tycker om musikaler, men den här var han tvungen att medge att den var bra. Nu är det ju ingen sådan där musikal där man till synes omotiverat brister ut i sång, utan alla sångnummer utspelas på scen, på Kit Kat Club i Berlin i början av 1930-talet, närmare bestämt. 
Där arbetar  Sally Bowles (Minnelli) som sångerska i väntan på att bli upptäckt. Till Berlin kommer Brian Roberts (York) och han hyr rum på det pensionat där Sally bor. Kärlek uppstår, dock inte utan komplikationer. Och utanför Kit Kat Club får nazismen ett allt starkare fäste. 

Filmen vann 8 Oscar, bland annat för bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll (Minnelli) och bästa manliga biroll (Joel Grey som Konferencieren).


Ett av filmens mer berömda nummer är detta, där Sally sjunger "Mein Herr". Ni som såg melodifestivalsfinalen i lördags och tyckte att det var ett bra nummer till "Popular" - här är inspirationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .