torsdag 29 mars 2012

Dagens filmtips: Draktränaren

Jag har tur jag som har barn, för ibland undrar jag om jag hade sett alla dessa tecknade sötsaker om jag inte hade haft barn som älskar allt som är tecknat. Eller tecknat förresten - datoranimerat är det ju för det mesta numera. En av de filmer jag är rätt så övertygad om att jag hade missat om inte barnens farmor hade tyckt att det verkade vara en bra present, är dagens filmtips "Draktänaren". Eller "How to train your dragon" som den heter på engelska. Jag har däremot hittills endast sett den i sällskap med mina små och då blir det på svenska så för mig blir det den svenska titeln.Filmen handlar om den unge vikingen Hicke. Trots att han är hövdingens son tillhör han den klena och klumpiga skaran och anses i byn inte vara av det rätta virket för att tränas att bli krigare så han kan bekämpa deras fiender drakarna. Hicke är dock uppfinningsrik och lyckas besegra en drake som han fångar in och kallar för Tandlöse. Med Tandlöse som vän inser Hicke att drakarna kanske inte är de vettvilliga monster han hela tiden fått lära sig att de är.

Nu är ju jag en lipsill av stora mått, och jag står för att jag alltid - varenda gång - grinar som en småunge när jag ser den här. Jag tycker den är så himla bra! Jag blir tårögd bara jag ser bilder på Tandlöse, för gölligare drake får man nog leta efter.

6 kommentarer:

 1. håller helt med, jättebra film! Jag hade väldigt låga förväntningar innan jag såg den så jag blev verkligen positivt överraskad. Framför allt är den så snyggt gjord med så snygga bilder och färger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och att Tandlöse är som en viss katt med lång svans jag delar hus med. Love!

   Radera
 2. Jo tycker också den är söt. Jag tycker över lag att barnfilmerna blivit bättre, har mer även för vuxna och ett bra budskap. I alla fall de vi sett. Vår nya barnfilmsfavorit är megamind, otroligt fint budskap. Inte som skönheten och odjuret som förmedlar att om man inte kan älska fula saker så får man bli ett monster tills man blir kär i den snyggaste bruden stan och då bryts förtrollningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Valde faktiskt mellan "Draktränaren" och "Megamind" men valde till slut "Draktränaren" för att Tandlöse är så sööööööt! Och för att filmen är pyttelite bättre.

   Disney överlag har ju mycket att lära om genus. Och då älskar jag ändå Disneyklassikerna och samlar på dem, men som du säger - kan lätt lämna en dålig smak i munnen. Är det bara för att de baserar sina klassiker på gamla sagor och klassiska litterära verk, eller är de bara spåniga och står och kramar på den konservativa, kristna högern i USA? Skulle kunna bli en uppsats, de funderingarna. (Vänta lite nu - läste inte jag en doktorsavhandling om Disney som artefakt för kärnfamiljen när jag läste filmvetenskap? Jo det gjorde jag!)

   Radera
  2. Spännande, den vll jag läsa

   Radera
  3. Hm.... Undrar vart den tog vägen...?

   Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .