torsdag 8 mars 2012

Dagens filmtips: Star Trek

Trodde ni jag skulle kunna hålla mig bort från Star Trek när jag filmtipsar? Självklart inte. Jag är ju rätt så kär i hela grejen, även om jag inte sett alla serier - än. 

Lite bakgrundsfakta innan vi helhjärtat ägnar åt oss dagens filmtips.
  • Star Trek skapades i början av 1960-talet av Gene Roddenberry, som en västern som utspelar sig i rymden. Hans tanke var att varje avsnitt skulle vara ett äventyr och även ha en moralisk twist - något att tänka på.
  • Originalserien visades under tre säsonger under mitten av 60-talet. 
  • Första filmen, "Star Trek: The Motion Picture" kom 1979 och till dags dato har 10 filmer till följt på denna. Elva totalt hittills, film nummer tolv är under inspelning.
  • Tv-serierna är: Star Trek: The Original series (1966-1969), The Animated series (1973-1974), Star Trek: The Next Generation (1987-1994), Star Trek: Deep Space Nine (1993-1999), Star Trek: Voyager (1995-2001) samt Star Trek: Enterprise (2001-2005).
  • Besättningarna vi får följa i filmerna är de som synts i Star Trek: The Original series (film 1-6 samt 11) och Star Trek: The Next generation (film 7-10).
Är ni med? Bra - då kör vi!



Star Trek (2009)

Man skulle ju kunna tro att jag skulle tipsa om den allra första filmen i serien, men det gör jag alltså inte. Jag tipsar om den senaste i raden, den som helt enkelt fick heta "Star Trek". Då jag anser att det är svårt att se de övriga 10 filmerna utan att ha viss bakgrundsinformation med sig (och helst i kronologisk ordning), känns det svårt att tipsa om någon av de filmerna, även om jag tycker att "Generations" och "First Contact" är de bästa. Den här filmen kan man däremot lätt se utan att veta ett enda dugg om Star Trek överhuvudtaget. Den börjar nämligen om. Faktiskt är det så att den utspelar sin innan den allra första serien, och man får här möta besättningen ombord på Enterprise för första gången, innan de lärt känna varandra. Kul grepp att ta för att förnya det hela. 


Chris Pine som James Kirk, Simon Pegg som Scotty, Karl Urban som Bones, John Chu som Sulu och Zoe Saldana som Uhura. På bilden högst upp syns även Zachary Quinto som Spock.

Om man är ett inbitet fan kan man ha en hel del att invända mot vad som händer i den här filmen, det är vissa saker som sker som totalt ändrar det som händer senare i sisådär alla serier. Man kan väl säga att J.J. Abrams förnyade konceptet men pajade det som konceptet redan har påstått ska hända. Vet man inte vad dessa saker är bryr man sig inte, jag som vet får nästan lite lust att åka till USA och ta herr Abrams i örat och fråga vad 17 han håller på med. Men eftersom jag ändå gillar det så låter jag det bero. Förnyelse kan också vara kul.

Berättelsen tar sin början den dag James Kirk föds och hans pappa dör när han räddar sin besättning undan ett mystiskt anfall från en tidsresande farkost.
25 år senare kallas rymdskeppet Enterprise till planeten Vulcan för att bistå dem under ett anfall från romulanen Nero, som rest till Vulcan från framtiden för att hämnas på Federationen och mer specifikt för att hämnas på Spock. Kirk och Spock, som inte direkt är såta vänner, tvingas samarbeta för att stoppa Nero från att ödelägga deras tillvaro.

Det här är action från ruta ett ungefär. Även inblandat en dos kärlek och aningens för mycket clownerier. Jag kan förstå att man vill att det ska vara roligt att titta på film, men ibland går det helt enkelt för långt. Det är därför det här inte är den bästa filmen i serien enligt mig, men helt klart den jag tror är lättast att ta till sig. Mina ungar hängde med i den i varje fall.