måndag 16 juli 2018

Tudoresque från A England

Sitter just nu och undrar när jag ska få de lack från A Englands Shakespeare's Fairies som jag beställde för ett tag sedan. Och medan jag väntar på dem kan jag nöjt konstatera att jag lackat mig igenom hela Tudoresque-kollektionen från samma märke. Jag har fått för mig att jag måste ha alla lack som A England gör, och jag är snart ett lack bort från att vara ikapp. Jodå, ibland drabbas man av besattheter.

Men! Det var alltså Tudoresque det skulle handla om nu. En kollektion inspirerad av Kung Henrik VIII och hans 6 hustrur. MInns ni ramsan? Divorced, beheaded, died, divorced. beheaded, survived. Ödet för de som hade oturen att hamna i Henriks blickfång, eller Henry som han så klart heter på engelska. Kollektionen innehåller 8 lack, så två lack får väl anses vara Henriks. Tror jag.

Och så här snygga tycker jag att de är, i ordningen snyggast till snygg - för ingen av dem är osnygg om vi säger som så. Och alla har A Englands typiska splittrade holo, även om det inte attid syns på mina bilder.


Catherine Howard delar sin förstaplacering med de följade två lacken, för det är omöjligt att välja bara en. Ett underbart teallack, med holo (såklart) och även mängder av guldskimmer.
Catherine Howard var Henriks femte hustru och sålunda en av de som hamnar på plats "beheaded" i ramsan. Hon dömdes mot sitt nekande för högförräderi och halshöggs 13 februari 1542, 21 år gammal.


Anne Boleyn var min förhandstippade favorit, men så är jag ju också väldigt svag för allt som ser ut som röda lack. Och ett mörkt rött hololack får självklart hjärtat att banka lite extra.
Anne Boleyn är en av de mer kända av Henriks hustrur, mor till den blivande drottning Elizabeth. Det var för att kunna äkta Anne Boleyn som Henrik valde att lämna den katolska tron och i stället göra England protestantiskt, allt för att kunne skilja sig från sin första hustru. Anne var alltså hustru två - "beheaded". Hon dömdes för äktenskapsbrott, incest och högförräderi och halshöggs 19 maj 1536, 35 år gammal.


Katherine Parr är ett underbart kungsblått hololack. Blev månadens favorit i juni, med rätta.
Hon var Henriks sjätte och sista hustru, och alltså den som "survived". Hon blev änka när Henrik dog 28 januari 1547, gifte snart om sig med Thomas Seymour och dog i barnsängsfeber 5 mars 1548.


Jane Seymour är ett mörkt mossgrönt lack med splittrat holo och guldskimmer. 
Jane Seymour gick samma öde till mötes som Katherine Parr här ovan, med undantaget att hennes barnsängsfeber dödade henne under äktenskapet med Henrik, vilket gör henne till ramsans "died". Hon var antagligen den hustru Henrik älskade mest, den tredje i ordningen. Hon dog efter att ha fött prins Edward, 28 år gammal.


Sir Loyal Heart är en liten luring. Det är mest ett brunt lack med holo och guldskimmer, men det skiftar rätt så rejält över i en lila nyans ganska ofta.
Sir Loyal Heart var ett smeknamn som Henrik valt åt sig själv, och han ställde ibland upp i torneringar under det namnet. Ett ganska ironiskt namn kan man tycka, så här när man vet hur många fruar och älskarinnor han hade plats för i det hjärtat...


The most happy är ett kungslila lack som är aningen svärtat i kanterna. med holo, så klart.
The most happy var det motto som Anne Boleyn valde åt sig själv när hon kröntes till drottning. Det gick ju sådär med den saken.


Anne of Cleves är ett ljust rosa lack, med det vanliga splittrade holot och även en hel del guldskimmer.
Anne of Cleves var den andra hustrun Henrik skilde sig från. Hon var helt enkelt inte riktigt så snygg som Henrik hade förväntat sig, och han blev hyfsat besviken när verkligheten inte stämde med det porträtt han fått se. De gifte sig ändå, men äktenskapet fullbordades aldrig. Hon dog 16 juli 1557 (461 år sedan idag!) straxt innan hon skulle ha fyllt 42 år.


Sista lacket ut är som sagt inte alls fult, tvärtom är Katherine of Aragon ett rent ljuvligt hololack i anrikguld. Som guldtråd på en klänning värdig en drottning.
Katherine of Aragon var Henriks första hustru. Under deras äktenskap födde hon en dotter, Maria, men några fler överlevande barn blev det inte. Det var en av anledningarna till att Henrik tröttnade, då han var bekymrad över Tudor-ättens fortlevnad. Så han började flacka med blicken tills den landade på Anne Boleyn... "Divorced" med andra ord, och resten är historia.