tisdag 24 juli 2018

"Karriär i ondska" av Robert Galbraith

Jo, men visst är det så att även jag har hittar kriminalromaner som jag tycker om. Så pass att jag riktigt längtar efter nästa del i serien om Cormoran Strike och Robin Ellacott. Den kommer visst i höst, men när den kommer ut på svenska vet jag inte. Så det är ju lite tur att BBC har gjort en tv-serie på de tre första böckerna, och den finns i sin helhet på HBO Nordic, så jag vet ju vilken serie jag ska plöja härnäst. Visste väl att det var smart av oss att skaffa den kanalen.

Bildkälla Goodreads
När ett avhugget kvinnoben levereras med bud till Robin Ellacott på jobbet, inser hennes chef Cormoran Strike att det finns fyra män från hans förflutna som kan vara skyldiga. De är alla kända för att ha begått bestialiska brott tidigare och de hyser alla ett agg gentemot Cormoran.
Cormoran befarar att polisen koncentrerar sig på fel spår och tar saken i egna händer tillsammans med Robin. Jakten leder dem in i de misstänkta männens världar, och fler våldsdåd begås. Tiden är knapp.

Det här är nog den hittills ruggigaste boken i serien. Bland annat för att vi får en inblick i gärningsmannens inre, och det är inte ett mysigt studiebesök. Tvärtom så känns det fruktansvärt obehagligt att blicka in i ett så mörkt inre.
Ändå hålls jag på halster hela boken. Jag misstänkte en hel del, men det var inte helt lätt att lista ut vem mördaren var, trots alla ledtrådar som lades ut. Fast jag gissade rätt, åtminstone till viss del.
Personporträtten och miljöbeskrivningarna är spot on. Jag känner mig nästan som att jag ser på film medan jag vänder blad i en rasande takt för att få veta hur det går.

Fallen i de olika böckerna är avslutade, men ändå bör man läsa böckerna i rätt ordning för att man får veta så mycket om huvudkaraktärerna. Och den här senaste boken så har Cormoran och Robin blivit i varje fall mina kompisar. Så där så man sitter och muttrar och svär när man tycker att någon av dem gör något dumt. Eller så nickar man instämmande när de gör bra grejer.

Bästa boken i serien alltså, och jag gav den högsta betyget. 5/5 alltså.