onsdag 30 juni 2021

Junifavoriter

Mycket upp och ner den här månaden. Ibland är jag lite extra glad över att jag gått i terapi, börjat meditera och har massor av verktyg att ta till när det känns tungt. Juni har ofta gjort det. Samtidigt har jag haft flera glada dagar. Jag har fyllt 50, det har varit midsommar, jag har tagit dos 1 av mitt vaccin, och jag har haft en trevlig kväll med min bästis. Och det är ju de där små guldkornen de här inläggen handlar om, och inte att måsjäveln på grannens tak har fått ungar nu och skränar ännu mer. 



Bok: "The upside of unrequited" av Becky Albertalli. Jag har gett många fyror i juni, och många av dem skulle platsa som favorit, men det var något så gulligt med den boken som jag inte riktigt kan bortse från.

Film: Jag har sett ganska mycket film den här månaden, men det mesta har på sin höjd varit sådär. Förutom "Matrix" så klart, som alltid kommer vara helt outstanding.

TV: Är mitt i "Mare of Easttown" och den är fantastisk. Förutom "Killing Eve" då, så klart.

Nagellack: Calcifer från Pahlish. My gawd!


Skönhet: Honey I washed the kids från Lush. Mest av allt den fasta tvålen, men hela serien kan få ett omnämnande. Inte helt fel att lukta honung och kola efter duschen.

Extra speciell rolighet: Fira 50 årsdag i all ära - bäst är ändå att jag kunnat göra den samhällsviktiga insatsen med att vaccinera mig mot covid. Antivaxxers kan dra åt helvete!

Favoritinlägg: Junis nagellack. För att de flesta var så fina.


tisdag 29 juni 2021

"Hamnet" av Maggie O'Farrell

Det är väl klart att jag är intresserad av att läsa en bok som på sätt och vis handlar om  hur en en mina drömroller blev till. Jag talar så klart om "Hamlet" av William Shakespeare. Boken heter dock "Hamnet" för det var så han hette, William Shakespeares ende son. Skriven av Maggie O'Farrell.

Bildkälla Goodreads

En sommardag 1596 får en flicka i Stratford-upon-Avon hög feber. Hennes tvillingbror Hamnet ger sig ut för att hitta någon som kan hjälpa henne. Deras mamma Agnes befinner sig på sin biodling utanför staden, deras far arbetar på teatern i London. Ingen av dem kan ana att ett av deras barn inte kommer leva när veckan når sitt slut.
Fyra år senare skriver fadern pjäsen "Hamlet".

Det här är en historisk skönlitterär roman baserad på faktiska händelser. Mycket lite är känt om Shakespeare och hans familj, så det mesta som står att finna mellan de här bokpärmarna är helt och hållet sprunget ur författarens fantasi. Till exempel vet vi inte hur Hamnet dog, bara att han gjorde det. Vi vet också att han hade en tvillingsyster, Judith, och en äldre syster, Susanna. Och att familjen bodde kvar i Stratford medan Shakespeare skrev in sig i litteraturhistorien i London.
Det är bra fantiserat av författaren. Det här känns som en trovärdig bild av vad som skulle kunna ha hänt. Det är även en fantastisk skildring av sorg. Hur den kan te sig på så många olika sätt. 

Boken är indelad i två delar, där den första berättar parallellt om Hamnets sökande efter någon som kan hjälpa han syster, hans sjukdom och sedan hans död, samt om modern Agnes (kanske mer känd som Anne Hathaway) och hennes liv med fadern. Och det är så han beskrivs. Inte en enda gång kallade Agnes honom William eller Shakesperare.Han var fadern, maken, sonen, latinläraren, författaren, skådespelaren - alla de roller han hade, men aldrig sitt namn. 
Boken var en bladvändare, trots sitt bitvis mycket tunga ämne. Del två av boken handlar helt om sorgen efter Hamnet. Stort fokus på Agnes, men även frågor som ställs av hans tvilling Judith kunde sätta underläppen i dallring. Det blir aldrig mörkt, men det känns ofta ledsamt och sorgligt. Och så småningom kanske det var så att den sorgen inspirerade till en av världens mest berömda tragedier - "Hamlet".

Mitt betyg på "Hamnet" blev 4/5.

måndag 28 juni 2021

Junis nagellack

Det lack jag har på naglarna just nu är det åttonde lacket jag burit i juni. Dubbelt så många som i maj alltså. Med tanke på hur slitet lacket jag har är, skulle det till och med ha kunnat bli nio, men jag känner mig lite lat när det kommer till nagellack just nu. Möjligen att jag tar av det slitit på, men jag tror inte jag kommer lacka på nytt på några dagar, så vi kör junis lack idag. Alla åtta, i den ordning jag bar dem.


Pahlish, Ponyo
Ghiblifilmen "Ponyo på klippan vid havet" har starkt havstema så det är ju passande att lacket som bär namn från filmen har den här havsgröna färgen. Skymtar till i guld och påminner då om solstrålar på havsytan. I detta även massor med holo. Ett väldigt vackert lack.



a England, Tintagel
Ett mediumgrått krämlack som drar åt det gröna hållet. Ett neutralt och trevligt lack.



Pahlish, Howl's heart
"Det levande slottet" är en av mina favoritfilmer från Studio Ghibli. Howl är trollkarlen som bor i slottet, och hans hjärta är lite av ett mysterium i filmen. 
Lacket är en mörkt blå bas med safirblått skimmer och små guldfärgade partiklar. 



a England, St Agnes mine
Möjligen de nagelbilder som är kladdigast av alla i år. Lacket är ett mörkt grått krämlack.



Pahlish, Calcifer
Mer inspiration från "Det levande slottet". Calcifer är möjligen min favorit från filmen, den som håller huset och eldstaden igång, elddemon som hen är. 
Vet en det så är färgen på det här lacket klockren. En glödande rödorange med holo och skimmer som skiftar i rött och guld. Det ser lite ut som eldslågor på naglarna. Eller glödande kol. Eller lava.
Lacket jag valde att bära på min födelsedag.


Atelier rouge, Dress to impress
Månadens bottennapp. En mellangrå med silverskimmer. Blyertspenna, på ett ungefär. Färgen är ganska fin, men finishen lämnar en hel del att önska. Det satt väldigt dåligt också, och flagade redan efter några timmar.


DependO2, #652
Min kärlek till nästanvita lack är stor. Krämlacket med det käcka namnet #652 är just det, nästanvitt rosa. I vissa ljus var det lite aprikos, eller möjligen beige. Jag stortrivs alltid i de här lacken, även om de - som det här - inte alltid är jätteroliga att måla på.



a England, Stonehenge
Jag valde kollektionen, älskade maken valde lacket. Mystical places är en liten kollektion om fyra lack som alla är skira hololack. Just Stonehenge skiftar åt det gröna hållet, annars är de fyra förvillande lika varandra.
Det lack som är slitet och sitter på just nu. Alltså är det här inlägget slut nu.

fredag 25 juni 2021

FredagsFilmen: A long way down

Idag är det midsommarafton, men det tänker jag strunta fullkomligt i när jag skriver om dagens film. "A long way down" tar nämligen sin början på nyårsafton. 
Filmen från 2014, är baserad på en bok av Nick Hornby. I de bärande rollerna ser vi Pierce Brosnan, Toni Collette, Imogen Poots och Aaron Paul.

Bildkälla tv.nu

Fyra främlingar möts en nyårsafton uppe på ett högt tak. De är där av samma anledning - för att ta sina liv. Orsakerna är dock av skilda slag. I stället för att hoppa gör de upp en pakt - ingen av dem ska ta livet av sig. I varje fall inte innan Alla Hjärtans dag. 



Det här var faktiskt en riktigt rar film. Lite feelgood, även om den berör några väldigt allvarliga teman. Det är en blandning av skratt och gråt, alla karaktärerna är inte stöpta i en mall, och alla har de bördor de bär på. Känns verklighetsnära och ömsint om ett svårt ämne, fast berättad på ett rart sätt.

torsdag 24 juni 2021

"The autobiography of Jack the Ripper" av James Carnac

Innehavaren av ett museum för leksaker och memorabilia från radio och tv, tillfrågades om han ville köpa kvarlåtenskapen från Sydney George Hulme Beaman, skaparen av Larry the lamb och hans vänner - något som säger mig som svensk absolut ingenting. Bland dessa papper hittades ett manuskript skrivet av en James Carnac, och vid läsning framkommer det att detta skulle vara skrivet av Jack the Ripper himself. Som en bekännelse/memoar eller bara allmänt för att häckla poliskåren som aldrig fått fast honom. Manuset dateras till skiftet mellan 1920- 1930-talet, och så här långt stämmer det.
Manuset hittades på det sätt som beskrivs, som författare står James Carnac och det framstår som en memoar från en av världens mest mytomspunna seriemördare. Huruvida det är sant är upp till dig som läsare.

Bildkälla Goodreads

James Carnac växer upp i London. Hans pappa är läkare, men eftersom han har problem med rikligt intagande av alkoholhaltiga drycker, är inte hans yrke någon blomstrande affärsverksamhet. James Carnac blr föräldralös vid snart fyllda arton år, och flyttar in hos sin ingifta morbror. När James drabbas av mordlust väljer han att lämna morbroderns hem. Han lyckas hålla band på sin blodslust ända till 1888, då han beger sig till Whitechapel och under loppet av några månader begår en rad mord. 

För att vara en roman är den här boken helt okej. Jag tror alltså inte för fem öre att det verkligen är Jack the Ripper som skrivit den här boken. Jag var skeptisk redan från start, men sättet den är skriven på ökade mina misstankar om att det här var fiktion förklädd till sanning. Den stora frågan är vem som egentligen skrev den. Någon James Carnac har nämligen inte gått att finna, så gissningsvis är namnet en pseudonym. Frågan är för vem. Jag gissar på Sydney George Hulme Beaman eller någon kompis till honom. Varför skulle manuskriptet annars finnas bland hans papper?
Redan i förordet säger Carnac att memoarer ofta är så tråkiga eftersom det så sällan händer något spännande i en människas liv. När det skrivs så misstänker jag att det här är ett sätt att försöka göra sin egen text intressant. Stilen är också den från en roman. Det är ganska många dialoger för att utspela sig 40 eller fler år tidigare, men det förklarar han med att han stundtals minns det som hände som om det hänt alldeles nyss. Jo tjena. Till och med hans offer minns han vad de gjorde och sade precis innan han mördade dem - ofta på bred cockneydialekt. Också jo tjena.
Han beskriver mycket som någon som inte alls har förstahandsinformation. Att inga detaljer kring själva gärningen finns med, förklaras av att Carnacs testamentsexekutor skulle ha tagit bort viss text som ansågs alltför stötande. Varför är det då inga luckor i berättelsen, inga konstiga gap i tidslinjen eller saknade sidor?
Nope. Ingenting kan få mig att tro att det här är en sann redovisning av Jack the Rippers liv (komplett med ett motiv av att vara "född med blodslust" då han härstammar från en lång rad av franska bödlar!).
Som roman har den dock sina poänger. Deckargenren är egentligen ganska ny, men hade under den period som det här manuset skrevs, en stark period där många berömda författare kom fram, bland annat Agatha Christie. Vanligt förekommande var i dessa romaner en gärningsman som drevs av svartsjuka, makt- eller pengabegär, eller som bara helt enkelt var spritt språngande galen. Carnacs gärningsman råkar bara tycka att det vore kul att skära halsen av någon. Att skriva en roman utifrån gärningsmannens perspektiv och gå in i hens tankesätt, var också väldigt ovanligt på den tiden, så på så sätt kan den ses som något banbrytande. Så där så att det kanske var synd att den blev bortglömd i en låda på någons vind i 60 år. 

Jag tror alltså inte att det var Jack the Ripper som skrev det här. Jag kan så klart ha fel. Men som kriminalroman skriven när den skrevs så är den ändå intressant. Kanske mest för den som är extra intresserad av deckare och/eller Jack the Ripper-litteratur (ripperature). En varning för grafiska bilder i boken. Så pass att jag är glad att det inte fanns färgfilm i kamerorna 1888. Särskilt bilden på Mary Jane Kelly var svår att se.

Mitt betyg på "The autobiography of Jack the Ripper" blev 3/5. 

onsdag 23 juni 2021

"Hitta mig" av André Aciman

För sisådär tre år sedan läste jag "Call me by your name" av André Aciman, om Elio och Oliver och deras sommar tillsammans någonstans i Italien. "Hitta mig" är uppföljaren till den boken. (Filmen verkar det dock som att det inte längre kommer bli en uppföljare på. Tyvärr?)
Boken kom ut redan 2019, och då var jag ganska ivrig på att få läsa den. En iver som lade sig när jag läste recensioner som inte direkt älskade boken. Det där med att skaffa sig en egen uppfattning är dock bra grejer, så det har jag gjort nu.

Bildkälla Goodreads

På ett tåg till Rom träffar Samuel den unga kvinnan Miranda. Några timmar efter sitt första, slumpartade möte, är de älskande som lovar varandra att aldrig skiljas åt.
Elio är konsertpianist i Paris när han efter en konsert träffar den betydligt äldre Michel. De inleder ett passionerat förhållande.
Oliver undervisar på universitet på dem amerikanska östkusten. Efter ett sabbatsår håller han och hans fru en avskedsfest för sina nya bekanta i New York, innan de ska återvända till sitt universitetsliv. 
Men något fattas. Elio och Oliver har aldrig riktigt kunnat släppa varandra, och den där magiska sommaren de hade för så länge sedan. 

Den som hoppas på Elio och Oliver del 2 blir nog väldigt besviken på den här boken. Det är först i bokens sista del, på sådär 11 sidor, som de är tillsammans. Annars har bokens fyra delar en av herrarna som berättare - oliver, Elio och Elios pappa Samuel. Faktiskt spenderas allra mest tid med Samuel och Elio, och det var inte alltid så värst kul, för det var liksom inte det jag ville läsa om. De nämnde båda Oliver och Elios känslor för honom, men mest kändes alla bokens delar bara som slice of life-nedslag i deras liv efter den där 80-talssommaren som var "Call me by your name".
Jag tycker kanske att det känns som slöseri med tid att läsa om Samuel och hans spirande förhållande i nästan halva boken, när den jag längtar efter att få återknyta bekantskapen med är Elio. Och eftersom Aciman inte är jättebra på att skriva sex blir de avsnitten mest pinsam läsning. Jag kom på mig själv med att sitta och rynka på näsan flera gånger, även om ingen frukt var inblandad den här gången...
Jag tycker ändå om tonen i boken. Tankegångarna, de kvarvarande känslorna, ett musikaliskt mysterium och spåren av judendomen som genomsyrar texten. Det märks att Aciman själv är jude, fast på ett ytterst subtilt sätt. Det kan även vara en del av problematiken i Elios och Olivers förhållande - hur religion ser på all sexualitet som inte är den mellan man och kvinna.
Jag sitter här nu och vill ha mer. Jag känner ett visst vemod över att inte riktigt ha fått grepp om Oliver den här gången heller, att han inte fick komma till tals på samma sätt som Samuel fick tillåtelse att göra. Jag kan ana att min förhoppning om hans känslor för Elio i "Call me by your name" blev infriade. Varför annars söka upp en förlorad kärlek efter så många år? För att det var The Big One. 
Boken är inte så värst lättläst. Det är många filosofiska frågor som kommer upp, mest om tidens gång. Och det känns lite sorgligt att läsa om två personer som älskar varandra så innerligt men som väljer att inte. Att få deras kärlekshistoria sedd genom andras ögon - inklusive mina egna. Men det är ändå fint, på något sätt. En känsla av hopp. Och att äntligen få veta hur det i slutändan gick.

Mitt betyg på "Hitta mig" (som jag önskar att jag hade läst på engelska den med) blev 3/5.

tisdag 22 juni 2021

Bullet journal för juli

Snart dags för månadsskifte igen. Det känns som att tiden går fortare och fortare ju äldre jag blir, och eftersom jag fyllde 50 förra veckan så känns det som att det går i raketfart just nu. Jag har ingenting emot det, ärligt talat. Jag tycker snarare det är skönt att tiden går. Särskilt när tidens gång ger mig anledning att pyssla fram nya sidor i min bullet journal. 

Temat för juli går i rött, svart och grått. Jag valde nämligen inte alls vattenmelon i juli, som jag trodde att jag kanske skulle göra när jag presenterade junis sidor. I stället blev det det ultimata sommarbäret - jordgubben. De är ju lite sena i år, på grund av vädret, men i juli räknar jag med att få frossa på jordgubbar till ungefär allt. Mums!


Som vanligt inleder jag månaden med en månadsöversikt. För de som gör bullet jornal som "en ska" så är det här ett hyfsat viktigt uppslag att skriva in saker som kommer under månaden på. För "på riktigt" är det meningen att en gör veckouppslagen allteftersom veckorna går, och inte som jag gör som gör alltihop på ett bräde. Jag har alltså möjligheten att skriva in allt som händer i juli på en gång när det dyker upp, och därför är min månadsöversikt mest av allt ett startuppslag för månaden. 


Följande uppslag är precis som vanligt det där jag för kassabok och håller koll på vilka nagellack jag lackat med, samt månadens långläsningsbok. Jag har inte skrivit in den än, men jag har redan valt ut en faktabok skriven av en rättsläkare. Right up my alley, med andra ord.


Ibland slänger jag om ordningen på uppslagen, men det är ungefär så spännande det blir. Den här månadens En rad om dagen, samsas som vanligt med vane- och humörkollen.


Temat för Yoga with Adriene släpps sista söndagen varje månad, så än så länge vet jag inte vad det blir - bara att jag kommer göra det. 
Jag kommer också motionera på egen hand även i juli, och eftersom motivationen varit lite svajig nu i juni gav jag mig själv ett litet peppande tillrop som tema. Den lilla extraraden varje dag är till för att skriva in något extra jag kan göra den dagen. Som lyssna på en skiva, se en dokumentär, göra en andningsmeditation eller ha en mobilfri dag. 

Månadens första veckouppslag ser ut så här. Gott om plats för extra anteckningar, och alldeles lagom med plats för mina att-göra-listor. 

Hur det kommer se ut i augusti har jag ingen aning om än så länge, men jag gissar att det blir blått eller lila.

måndag 21 juni 2021

"Där inget vissnar mera" av Ambrose Parry

Bakom författarpseudonymen Ambrose Parry döljer sig äkta paret Chris Brookmyre och doktor Marisa Haetzman. Hon är expert på anestesi och det var hennes intresse för medicinsk historia som ledde henne och maken, som är van kriminalförfattare, in på denna specialgenre - historisk medicinsk kriminalroman. 
"Där inget vissnar mera" är den första boken i en serie (Raven, Fisher, Simpson) där den tredje boken kommer ut senare i år. De två första finns att hitta på pocket översatta till svenska, och jag har redan bok två i tbr-högen.

Bildkälla Goodreads

Edinburgh 1847. Läkarstudenten Will Raven har precis påbörjat sin lärlingsplats hos den erkänt skicklige doktor Simpson. Han accepterar alla sorters patienter, oavsett inkomst.
I huset experimenteras det med olika medicinska upptäckter, framför allt inom området bedövning. I huset bor tjänsteflickan Sarah Fisher, som ogillar Will från första stund. Hon törstar efter kunskap och vill göra något mer än bara passa upp på husets invånare.
När flera unga kvinnor påträffas döda under en kort tid i Edinburghs äldre och fattiga stadsdelar, får både Will och Sarah anledning att undersöka dödsfallen närmare. För att finna en lösning måste de börja samarbeta med varandra.

Det är en del i den här boken som gör att den känns väldigt mycket som en startbok i en serie. Det är många personer som presenteras, och det görs nedslag i historiska händelser genom hela boken. Många av dessa är av medicinsk art, men inte alla. Ibland kunde det kännas lite stolpigt och nästan som ett uppräknande av diverse fakta. Språket flöt liksom inte alltid så värst naturligt. Den var ändå hyfsat lättläst, och faktiskt ganska spännande (även om jag listade ut vem skurken var långt i förväg).
Jag gillade karaktärerna mycket. Kanske främst Sarah eftersom vi genom henne får uppleva många av de motgångar som drabbade kvinnor på den här tiden - särskilt fattiga. Det orättvisa att inte få utbilda sig - särskilt inte inom läkaryrket som är Sarahs dröm.
De bär alla på sina egna hemligheter som sakta kommer fram. Det ska bli spännande att se vad som kommer av vissa av dessa hemligheter i kommande böcker. För jag kommer fortsätta läsa serien. 

Mitt betyg på "Där inget vissnar mera" blev 3,5/5.

fredag 18 juni 2021

FredagsFilmen: Cinderella

När en har skaffat Disney+ så gäller det att se alla de där filmerna som en har hört talas om som ska vara så bra. Som "Cinderella" i musikalform. 

Bildkälla IMDb

 Fastän att Cinderella behandlas illa av sina styvmor och sina styvsystrar, kan hon ändå ta sig till den kungliga balen. Med hjälp av sin fe-gudmor och lite magi, så hamnar hon snart i prinsens blickfång.
När klockan slår midnatt måste Cinderella ta sig hem - innan prinsen fått veta hennes namn.


En sak den här filmen lyckas med är representation. Det är inte en helvit ensemble - snarare tvärtom, och det känns ganska uppfriskande när det gäller musikaler i allmänhet och sådana baserade på sagor i synnerhet. 
Sedan hade det kanske inte skadat om skådespelarna kunnat sjunga också. Missförstå  mig rätt, jag vet mycket väl att Whitney Houston och Brandy är duktiga på att sjunga, men några musikalartister är de inte. De enda jag kände var duktiga på scensång var prinsen, som spelas av Paolo Montalban, och styvmodern som spelas av den alltid lika förträffliga Bernadette Peters. Det kändes att de kan sjunga för en hel salong, medan andra är duktiga på pop - eller inte duktiga alls.
Filmen andas väldigt mycket 1997 och jag fick nästan lite ont i ögonen av viss makeup (hejdå brun läppkontur - kom helst aldrig tillbaka). Scenografin andas lågbudget, med tråkiga kulisser och stundtals riktigt fula kostymer.
Det bästa med filmen var att den var över på en och en halv timme. Inget jag rekommenderar alltså - om du inte tokälskar musikaler och förlåter allt visuellt. Det finns betydligt bättre filmversioner med Askunge-tema. (Jag menar inte "Pretty woman".)

torsdag 17 juni 2021

Soundtrack of my life



Eurythmics - Here comes the rain again

Here comes the rain again
Falling on my head like a memory
Falling on my head like a new emotion
I want to walk in the open wind
I want to talk like lovers do
I want to dive into your ocean
Is it raining with you

So baby talk to me
Like lovers do
Walk with me
Like lovers do
Talk to me
Like lovers do

Here comes the rain again
Raining on my head like a tragedy
Tearing me apart like a new emotion
I want to breathe in the open wind
I want to kiss like lovers do
I want to dive into your ocean
Is it raining with you

So baby talk to me
Like lovers do
Walk with me
Like lovers do
Talk to me
Like lovers do

So baby talk to me
Like lovers do

Here comes the rain again
Falling on my head like a memory
Falling on my head like a new emotion
(Here it comes again, here it comes again)
I want to walk in the open wind
I want to talk like lovers do
I want to dive into your ocean
Is it raining with you

Here comes the rain again
Raining on my head like a tragedy
Tearing me apart like a new emotion
I want to breathe in the open wind
I want to kiss like lovers do
I want to dive into your ocean
Is it raining with you

onsdag 16 juni 2021

Saker jag tömt sedan sist

Inte så jättemycket idag, och hade jag inte gått och hämtat en full förpackning så hade det varit ännu mindre. Vissa som inte är jag i det här huset slänger nämligen hudlotionflaskan så fort den blivit tömd, om jag inte är där och vaktar. Jag var inte där och vaktade den här gången.


ACO. Bodylotion moist. Oparfymerad.
Storfavorit för hela familjen. Det är därför den dyker upp här hela tiden. Just precis den här flaskan är alltså inte slut än, men en annan är det.
Betyg 5/5

Depend. Nagellackremover. Supersnabb.
Min ohotade favorit. Har så klart en ny.
Betyg 5/5

Ica. Fotkräm. Intensivt vårdande. Oparfymerad.
Vi har en likadan tub som ersatt den här, men sedan har jag bett älskade maken att vi ska återgå till Helosan. Den här är inte så kladdig och sjunker in snabbt, men jag upplever den inte alla som så vårdande som jag vill ha min fotkräm. Snarare har jag återigen besvär med torra hälar, och hälsprickor är inget jag uppskattar direkt.
Betyg 2/5

Holika Holika. Pure essence mask sheet. Cucumber.
En svalkande och skön mask som kändes lugnande på huden efter några varma dagar. Masken sitter bra, men själva essensen är väldigt tunn och jag upplevde att det rann väldigt mycket om den. En ligga-ner-och-blunda-mask alltså. Med risk för att få essens i öronen...
Betyg 3,5/5

Holika Holika. Pure essence mask sheet. Avocado.
Lugnande och återfuktande. Den här gången var jag mer beredd på överflödet av tunn essens, så jag lät den droppa av lite innan jag applicerade den. Fick på så sätt kvar essens att göra en kur med. Fastän denna åtgärd var jag ändå tvungen att lägga mig ner och blunda när jag använde masken. Men det kanske bara var nyttigt för mig att bli "tvingad" att ta det lilla lugna.
Betyg 4/5

Alltihop hamnar tyvärr i plaståtervinningen.

Men! Det finns två saker till som tagit slut, men de finns inte med härför att Lush skickar sina grejer utan mer förpackning än vad som krävs för att frakta hit dem. Jag och E har fallit ganska handlöst för de fasta duschtvålarna från Lush och till och med gjort omköp på Honey I washed the kids två gånger vid det här laget. Helt klart 5/5 i betyg.
Lemon zest köper vi nog inte om, däremot. Den var härlig med en friskt uppiggande doft av citron. Men! Den färgade av sig. Inte så att det inte gick att få bort, men låt oss säga så här - det är kanske inte jättekul när det hela tiden ser ut som om en kissar i duschen när en tvättar sig. Sisådär 3/5 i betyg på den.

tisdag 15 juni 2021

a England, Ancient sites

Men dra mig baklänges på en liten låda! a England har gjort en kollektion som inte är holo! Faktiskt till och med två icke-holokollektioner, men idag visar jag upp den som enbart består av krämlack, för jag sitter med det sista av de lacken på naglarna just precis nu. 
Ancient sites är en liten kollektion med fyra lack som inspirerats av Cornwall. Alla i lättmatchade nyanser, de här skulle bli en jättesnygg skittle eller ombre, om en så vill. De är alla utom en i olika nyanser av grå, och visar dem här i ordningen ljusast till mörkast. 


Merry maidens är en stencirkel med 19 stenar i granit placerade i en perfekt cirkel som är nästan 23 meter i diameter. Legenden säger att det är 19 jungfrur som förvandlats till sten för att de dansade på sabbaten. Hårt straff. 
Lacket i sig är en nästanvit grå. Tankarna går till dimslöjor. 



Tintagel är enligt myten det slott där Kung Arthur avlades (på ett inte helt smakfullt sätt). Här finns fortfarande ruiner efter mycket gamla slott, borgar och kloster, så det är möjligen lätt att låta fantasin - och legenden - skena.
Lacket är en ljus grå, med en tydlig ton av grönt i nästan alla ljusförhållanden.



St Agnes mine är en del av ett gruvdistrikt på Cornwalls kust. Numera ett världskulturarv. Det sägs att de gruvarbetare som dog här spökar på platsen. 
Lacket är en tydlig grå, av det mörkare slaget. Det som sitter på just nu.



St Michael's mount är en ö utanför Cornwalls kust, som bara går att nå när det är ebb. Ön pryds av ett medeltida slott och dito kyrka, i en gotisk stil. 12 familjer är bofasta i den lilla byn på ön.
Lacket är en svärtad brun. Så pass mörk att det stundtals är svårt att se att det inte är svart. 

Någon mer än jag som blir sugen på en resa till Cornwall?

måndag 14 juni 2021

"The upside of unrequited" av Becky Albertalli

För några år sedan läste jag "Simon vs the homo sapien agenda", som på svenska raskt döptes om till "Love, Simon" när filmen baserad på boken fick den titeln. Filmen gav oss en spin off-serie som heter "Love, Victor" och som jag ännu inte sett.
Boken fick sina uppföljare den med, och dessa räknas in i något som kallas Simon-verse. "The upside of unrequited" är den andra boken i den serien, så jag som läste "Leah on the offbeat" förra året har alltså läst dem i fel ordning. Det spelar egentligen ingen roll. Läser en dem i rätt ordning hamnar de i kronologisk ordning, men det är inga jättespoilers att läsa dem fel - märkte jag. 

Bildkälla Goodreads

Molly har aldrig riktigt förstått hur en gör för att få en pojkvän. Eller en flickvän. Hennes tvillingsyster Cassie säger hela tiden åt henne att hon måste ta för sig mer, men Molly tar det säkra före det osäkra - hellre ensam än hjärtekrossad.
Men när Cassie skaffar sig en flickvän som har en perfekt hipsterkille som bästis, så bestämmer sig Cassie för att det vore den perfekta lösningen. Will är charmig, flirtig och skulle vara en perfekt första pojkvän till Molly.
Om det inte vore för Reid. Mollys Tolkien-fan och arbetskamrat. Som hon aldrig skulle kunna falla för. 

De av Becky Albertallis böcker jag har läst har alla några saker gemensamt. De har starka hbtq+-teman, även om huvudpersonen i det här fallet är straight. De är också lättlästa och helt underbart gulliga. 
Det märks även att Becky Albertalli har en bakgrund som barn- och ungdomspsykolog. Hon går varsamt fram med sina karaktärer och speglar verkliga problem som kan uppstå när en har mycket som snurrar runt i skallen. Som att vara queer, ha ångest, dåligt självförtroende eller ha svårt att uttrycka sig. Här är det inget konstigt, utan något helt normalt som kanske kan vara jobbigt, men som går att arbeta med.
På pappret kanske "The upside of unrequited" (på svenska "Fördelen med olycklig kärlek") verkar vara en bok om att bli kär och skaffa sig en pojkvän, men det stora temat för mig var det om ändrade förhållanden i en familj, och hur en kan älska varandra på nya sätt. Något som kan vara nog så svårt att acceptera, men som ofrånkomligt händer i alla relationer allteftersom tiden går. Jag fick ut mest av det ändrade förhållandet mellan Molly och hennes tvillingsyster Cassie, när Cassie träffade sin flickvän och självklart vill vara på tu man hand med henne - vilket gjorde att Molly kände sig åsidosatt. Så klart.
Det talas även en del om att Molly är överviktig och gärna döljer sig i kläder, men jag skulle inte vilja påstå att boken handlar om kroppspositivism för det. Snarare är det något Molly fortfarande tampas med när boken slutar. Alla problem löser sig inte mellan pärmarna i en bok, precis som i verkliga livet.

Jag tyckte mycket om den här boken. Det enda jag hade problem med var vem som skrev vad i sms-konversationerna. Där kunde det bli lite rörigt - annars inte alls. Snabbläst, rar, många karaktärer att tycka om.
Mitt betyg på "The upside of unrequited" blev 4/5.

fredag 11 juni 2021

FredagsFilmen: This beautiful fantastic

Ett litet tag till går det att se den här filmen på SVT Play, sista dag är 20 juni. Och vill du ha en gullig och lite romantisk film så är det ett utmärkt val.

Bildkälla SVT

Bella drömmer om att skriva och illustrera en bok. Trots att hon blev övergiven som barn och lider av svåra tvångssyndrom, samt att hon är rädd för både flora och fauna, så lever hon ändå ett någorlunda normalt liv.
En dag får hon ett ultimatum. Antingen fixa sin vildvuxna trädgård eller flytta ut ur huset hon bor i. Hon får en månad på sig. Till sin hjälp får hon sin tjurige granne Alfie, och en vänskap börjar gro.



Det här är en alldeles lagom gullig film. Den är lite romantisk, lite rolig, lite hjärtevärmande och lite magisk. Inget livsomvälvande, men rar. Ett lagom litet tidsfördriv en regnig efetrmiddag. Eller solig när du hellre vill sitta inomhus.

torsdag 10 juni 2021

"Mister Impossible" av Maggie Stiefvater

Som jag har längtat! Först efter att bok två i Dreamer-trilogin ens skulle ges ut, sedan var det en lååång väntan på att boken skulle komma hem till mig. Så snart den var här kastade jag mig över den, och nu är den alltså utläst. 

Bildkälla Goodreads

Är det slutet på världen eller slutet på Drömmare som närmar sig?
Behöver Drömmarna energilinjerna för att rädda världen, eller är det deras handlingar som kommer döma den till undergång?
Ronan, Hennesy och Bryde försöker göra Drömmarna kraftfullare, samtidigt som Moderators närmar sig för att stoppa dem och den katastrof som förutspåtts.
Samtidigt försöker Jordan och Declan komma på en lösning på problemet med att en Drömmares föremål slutar leva om deras Drömmare dör - allt för att rädda Matthew och Jordan.

Det märks tydligt i den här boken att Maggie Stiefvater inte bara skriver böcker som jag tycker mycket om - hon är också konstnär. Det målas mycket, det tittas mycket på berömda tavlor. Det pratas teknik, komposition, färger och specifika konstverk. Det är lätt att börja plugga konsthistoria på Wikipedia, om vi säger som så. Det är inget måste att vara bra på eller ens intresserad av konst, men jag kan gissa att det finns vissa partier i den här boken som är extra intressanta för den konstintresserade - kanske särskilt om en gillar John Singer Sargent.
Bok två lider lite av den där transportsträckekänslan som jag ofta upplever i bokserier. Att det tar lång och omständig tid att komma till någon sorts slutsats. Om en berättelse har en början, en mitt och ett slut, så känns det ofta som att det bara är "mitt" när den här känslan infinner sig. Att jag kanske hade behövt läsa om "Call down the hawk", eller åtminstone läst en synopsis innan, gjorde ju inte saken bättre. Jag hade helt enkelt glömt bort en del, och hade svårt att hänga med i svängarna på grund av det. Och trots att Hennesy (Drömmare) och Jordan (Dröm) bara befann sig på samma plats en liten stund, så hade jag jättesvårt att hålla isär dem, och vem av dem som upplevt vad. Men det ligger på mig snarae än på författaren.
Otroligt vackert språk som vanligt. Och minst tre plot twist på slutet som gör att väntan på bok tre känns alldeles för lång. Jag tror den är planerad att komma ut 2022 någon gång.

Mitt betyg på "Mister Impossible", bok två i Dreamer-trilogin, blev 4/5.

onsdag 9 juni 2021

Säsongssammanfattning: Penny Dreadful, säsong 3

Som vanligt är det spoilervarning när jag skriver om tv.

En säsongssammanfattning som samtidigt markerar slutet på hela serien. Just nu tittar jag inte på något, vare sig själv eller med någon familjemedlem, för jag har för många att välja på. Får väl dra lott.

Den avslutande säsongen av Penny Dreadful börjar en tid efter att säsong två slutade. Vanessa är ensam kvar i London, medan hennes vänner är spridda över världen för att utföra sina egna uppdrag.

Bildkälla TV Shows today

Favoritavsnitt: 3x04 "A blade of grass" Vanessa låter Dr Seward försätta henne i hypnos för att få svar på vad som hände henne på Banningkliniken, och en gång för alla få svar på vad för ont som förföljer henne.
3x09 "The blessed dark" Varelsen får ett ultimatum som krossar hans hjärta. Lily, Dorian och Victor går skilda vägar. Sir Malcom och de andra slåss mot krafterna som kräver Vanessa som sin. Ethan tvingas fatta ett mycket svårt beslut.

Favoritkaraktär: Vanessa. 

Favoritpar: Hade ju hoppats på Vanessa och Ethan en aning mer än vad jag fick.

Bäst i säsongen:  Dr Jekyll minsann. Hade gärna sett att han hade utvecklats mer i den här säsongen, kanske hunnit ta det där serumet, men jag tycker mest att det var roligt att han fick vara med.

Värst i säsongen: Att de var skilda åt nästan hela säsongen. Jag har ju gillat deras samspel, hur de samarbetat mot ondskan. Här fick de mest slåss var och en för sig, och det gick ju sådär.

Övriga kommentarer: Hade det kunnat sluta annorlunda? Troligen inte. Och jag är faktiskt väldigt nöjd med hur serien avslutades, och att den verkligen avslutades och inte bara blev inställd. Sedan kanske jag inte tyckte att just den här säsongen var jättebra. Faktiskt så hade den kunnat ta slut redan med säsong ett.
Kommer jag se uppföljaren "Penny Dreadful: City of Angels"? Osäker på det.

tisdag 8 juni 2021

"Sputnikälskling" av Haruki Murakami

Den som gissar att jag försöker samla på mig (och läsa) Murakamis böcker med de underbara omslagen i svart, vitt och rött, gissar fullkomligt rätt. Har svårt att få tag på "Fågeln som vrider upp världen", men i väntan på den finns det många andra att läsa. Senast ut blev "Sputnikälskling", en annan av hans böcker jag länge tänkt läsa utan att riktigt komma till skott. Förrän nu.

Bildkälla Goodreads

Den unge läraren K är förälskad i Sumire, en ung kvinna med författarambitioner. Sumire i sin tur är handlöst förälskad i den äldre affärskvinnan Myū, som hon arbetar för. Myū har förlorat förmågan att känna kärlek överhuvudtaget.
Sumire och Myū beger sig på en affärsresa till Europa. En natt får K ett telefonsamtal från en liten grekisk ö. Något har hänt Sumire och Myū behöver hans hjälp.

Det här känns som en ganska typisk Murakamibok. Där finns den magiska realismen. Det är få karaktärer som talar ganska mycket varandra och tonen blir emellanåt filosofisk. Det är mycket referenser till andra kulturyttringar, i det här fallet mycket musik - främst Mozart. Det är lätt att börja lyssna på specifika inspelningar av specifika stycken. Kärlek, som oftast är obesvarad. Åtrå och ganska taffliga sexscener (han är inte så bra på att skriva om sex, helt enkelt.) Och så katter - så klart.
Boken blir en sorts slice of life, då dess handling ligger under en så pass begränsad period, men med många tillbakablickar. Den har även att ganska öppet slut, som jag gillade.
Boken är ganska kort, inte alltför svår att komma in i, och jag upplevde den som hyfsat lättläst.

Mitt betyg på "Sputnikälskling" blev 3/5.

måndag 7 juni 2021

Plejaderna om "Queenie" av Candice Carty-Williams

Vackert väder gjorde att vi i Plejaderna äntligen kunde ses på något annat sätt än digitalt i helgen. Det hade så klart varit ännu roligare om jag inte hade fått ett allergianfall av det mer besvärliga slaget, men det var trevligt ändå. Ett kärt återseende helt enkelt, även om vi inte direkt kramades utan höll det så coronasäkert vi bara kunde (trots att de flesta av oss antingen haft covid och/eller påbörjar vaccination). 
Som vanligt pratade vi om allt mellan himmel och jord, och så klart om boken vi läst (mer eller mindre).

Bildkälla Goodreads

Queenie Jenkins är tjugofem år, bor i London, gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning och har just lyckats få sig  själv dumpad. Vem hade kunnat ana att Tom skulle svara på hennes hot om en paus med att helt enkelt göra slut?
Med svajig magkänsla och Tinder som kompass söker Queenie tröst på sämsta tänkbara ställen. Hon går på den ena katastrofala dejten efter den andra och är överhuvudtaget bra på att lägga krokben för sig själv. Men utrustad med galghumor, dödslojala vänner och en allsmäktig jamaicansk mormor kan man övervinna det mesta.

Det där ↑ har jag saxat direkt från baksidestexten. Och det var också vad som avgjorde att jag valde den här boken (för det var mitt val den här gången). Jag trodde det var en romance. En feelgood med en humoristiskt twist. Lite som en rom com från nittiotalet med Renée Zellweger - fast i bokform och med en färgad person som huvudrollsinnehavare för en gångs skull.
Icke sa nicke. Den här boken kunde gärna ha försetts med en varningstext, eller helt enkelt en helt annat baksidestext. För där vi trodde vi skulle få romance, hamnade vi mitt i en persons trauma. Det här är en bok om någons sammanbrott och en påbörjad läkning - inte en romance. Inte en kärleksroman minsta lilla faktiskt.
Hon går inte på dejter, till exempel. Hon har sex med olika män, och vissa av dessa är så brutala att de känns som att läsa om våldtäkter. Det är säkert författarens avsikt, men när en tror att en ska läsa en rolig romance är det lite jobbigt att läsa hur Queenie dagen därpå försöker pracka på sina kompisar att hon varit med om något sexigt, och inte haft så brutalt sex att hon inte kan sitta bekvämt och sexhälsokliniken hon går till ser att hon är så skadad att de inte ens kan göra en undersökning, utan skickar henne vidare till en psykolog. 
Det är svårt att tycka om någon i den här boken. Queenies vänner är inte alls så dödslojala som det påstås, utan hon blir sviken av sin "Corgiflock" lite då och då. Lojaliteten känns lite svajig, minst sagt. Vi kände inga sympatier för Queenie, utom i korta ögonblick, och de enda karaktärer vi smågillade var Queenies morfar, bitvis mamman och terapeuten som aldrig gav upp. Det finns hopp i slutet, men frågan är om resan dit var mödan värd.
En av oss gav upp efter tre kapitel, för den var så där putslustig och intetsägande, och hon fick höra av andra att den inte blev bättre. Den var också ganska svår att komma in i, lite trögläst sådär. Själv fick jag tvinga mig till att läsa den, och jag tyckte den var så jobbig att jag tvingade mig att läsa ut den fort så jag skulle bli av med den.
Boken blir något bättre andra halvan, när Queenie påbörjar sin resa mot läkning, men då var det liksom redan försent för oss. Vi hade tappat sugen och tyckte helt enkelt inte om.

Högsta betyg den här gången blev 2/5 och jag var en av dem som gav en tvåa. Plejadernas medelbetyg på "Queenie" blev 1,5/5, och det är det sämsta på mycket länge. 
Hade vi inte blivit lurade att tro att vi skulle få en feelgood-roman, så hade möjligen betyget blivit ett annat. Å andra sidan hade jag aldrig valt den här boken då. 

fredag 4 juni 2021

FredagsFilmern revisited: Ego

I januari 2013 var jag nyfiken på filmen "Ego" som precis hade premiär. Det dröjde alltså ett tag tills jag väl såg den i maj, då jag hittade den på Netflix. Sedan dess har den här filmens manlige huvudroll, Martin Wallström, hunnit göra roller även i USA, då han hade en stor roll i "Mr Robot" (som jag fortfarande inte sett sista säsongen av).

Bildkälla Netflix

För överklasskillen Sebastian går livet ut på att festa, lösa förbindelser, utseende, slöa på jobbet och att försöka rulla igång sin musikkarriär. 
En olycka gör att han förlorar synen, och därmed fotfästet i livet. Sebastians föräldrar anställer Mia som assistent/sällskap till Sebastian. Med hennes hjälp öppnar han upp på ett nytt sätt. Men Mia ser kanske inte ut så som Sebastian föreställer sig och Mia låtit honom tro. 


Den var väl ungefär som förväntat. Överdriven med stora romantiska gester. En huvudperson som lär sig vad som egentligen är viktigt här i livet. Manuset kändes lite oarbetat möjligen, som om någon vunnit en manustävling där första pris var att få göra en film, och manuset inte arbetats igenom så vidare värst. Bra skådespelare, men lite konstlat emellanåt. Kände ingen riktig kemi mellan Sebastian och Mia, och tyckte det mesta där kändes krystat. Eller så är han bara en bättre skådespelare än henne. 
Feelgood är det dock, och som vanligt med romantiska komedier blir det ett lyckligt slut - efter att alla hinder röjts ur vägen.

torsdag 3 juni 2021

Säsongssammanfattning: Killing Eve, säsong 3

Alltid spoilervarning när jag skriver om tv.

Säsong tre tar vid ungefär ett halvår efter avslutet av säsong två, och ger svar på frågor som vi lämnades med då. 

Bildkälla Seat 42F

Favoritavsnitt: 3x02 "Management sucks" Eve och Carolyn kämpar på olika sätt med den sorg som drabbat dem. Eve bildar en allians av något slag med Kennys kollegor på Bitter Pill. Villanelle upptäcker att det inte alltid är så lätt att vara chef.
3x05 "Are you from Pinner?" Villanelle återvänder till Ryssland för att finna den familj hon trodde var borta. Mötet blir inte vad hon hoppats på. Karaktärsutveckling är bara förnamnet.
3x08 "Are you leading or am I?" Konstantin försöker fly. Carolyn går till botten med spåren mellan De tolv och hennes chef, samt Kennys död. Villanelle och Eve försöker komma fram till vad de ska göra härnäst.

Favoritkaraktär: Eve och Villanelle. Det går liksom inte att skilja dem åt vid det här laget.

Favoritpar: Villanelle + Eve = Villaneve.

Bäst i säsongen: Ungefär allt. 

Värst i säsongen: Kenny! En av mina favoriter. Och så tar de död på honom? No!!!

Övriga kommentarer: Och nu är det bara väntan kvar. Någon gång nästa år verkar det som att "Killing Eve" kommer tillbaka med en fjärde säsong. Längtar till dess.

onsdag 2 juni 2021

Almost there-Dagens

 


Låt: Tack vare att E lyssnat så mycket på den sista tiden, så har jag gått och sjungit på Siouxsie and the Banshees "Peek a boo" ett par dagar nu.
Outfit: Blommig klänning från Gina Tricot, beigea cykelbyxor som egentligen hör till en pyjamas, från H&M.
Smink: Var länge sedan. Men jag köpte ett nytt (rött) läppstift för ett tag sedan som jag säkert kommer använda någon dag när som helst nu.
Nagellack: Ponyo från Pahlish.
Doft: Syrén. Hela trädgården full.
Smycke: Ringarna, som synes. Och märken från mitt skrivbord som jag stödde mig på lite väl hårt.
Klocka: -
Läser: Shakespeare, precis som vanligt varje dag det här året. "The aotubiography of Jack the Ripper" ab James Carnac är månadsboken, och så läser jag "Sputnikälskling" av Haruki Murakami.
Frukost: Te, smoothie med blåbär, jordgubbar, banan, spenat och apelsinjuice, rostat bröd.
Fika: Vaniljlatte med en skiva bananbröd och ett par Hobnobs.
Middag: Vårrullar och dumplings med ris, grönsaker och dipsåser.
Pryl: Måsbo. På grannens tak. De låter en del...
Motion: Två yogapass. Ett för ryggen och ett för att "skapa rymd". Promenad med Jackson the dog.
Kvällsnöje: Något jag äta popcorn till, för jag är svårt sugen på de där vita, fluffiga grejerna.
Att tillägga: Hittade en fästing i knävecket igår, och i morgon ska jag få min första dos av vaccinet mot covid-19.

tisdag 1 juni 2021

Vad jag läste i maj

Jag har känt mindre lust att läsa den senaste tiden, än vad jag gjort på flera år. Så pass så att jag är väldigt förvånad över att jag lyckades läsa ut sju böcker i maj. Å andra sidan har det varit dagar då jag verkligen tvingat mig själv att läsa, om så bara ett litet kapitel innan lampan släcks för natten. Läsa lite i sängen är ju trots allt en del av min kvällsrutin. 

Vilka sju böcker är det då jag har läst? Jo dessa, i ordningen uppifrån och ner precis som vanligt.


"Marina Bellezza" av Silvia Avallone föll mig inte helt på läppen. Ett toxiskt förhållande mellan två unga människor som drömmer om en annan sorts tillvaro än den de ser omkring sig. Dock är deras drömmar ganska oförenliga med varandra, och det spenderar boken med att såra varandra. 
Fick betyget 3/5 för att jag gillar hur Silvia Avallone skriver.

"Take a hint, Dani Brown" av Talia Hibbert blev inte heller den någon favorit. Jag hade svårt för titelkaraktären Dani, men uppskattade Zafir och beskrivningarna av hans ångestproblematik. Lyckligt slut som med alla romance, något som även boken rör vid. Mitt betyg blev 2,5/5.

"Célanire" av Maryse Condé var det snudd på att jag inte läste ut. Pladdrig, oklar berättare, rörig handling med en hint av "Frankenstein". Fanns så mycket här jag inte tyckte om. Betyg? 1,5/5. Årssämsta hittills.

"Octopussy and The living daylights" av Ian Fleming blev Flemings sista bok om Bond, James Bond. En novellsamling med fyra noveller av varierande brahetsgrad. Betyget blev 3/5.

"Söndagsvägen. Berättelsen om ett mord" av Peter Englund blev majs favoritbok med sitt 4,5/5 i betyg. En historisk true crime, där Peter Englunds sätt att berätta känns väl igen.

"Dreams of gods and monsters" av Laini Taylor är den avslutande boken i trilogin om Karou och Akiva och deras försök att skapa fred i Eretz, mellan chimera och serapher. Vägen dit är lång och krokig, med många fallgropar. Mitt betyg på sista boken blev 4/5, hela trilogin får 3,5.

"Queenie" av Candice Carty-Williams är mitt senaste val till Plejaderna. Vi har inte setts än för att diskutera den, så jag säger inte mer än så i skrivande stund.
Med tanke på mitt läshumör den senaste tiden var jag inte säker på att jag skulle hinna läsa ut den i maj, men det gjorde jag alltså.