fredag 7 juli 2023

FredagsFilmen: Chevalier

Det där med bio-pics är nästan lika poppis som att återuppliva Spiderman i olika skepnader. "Chevalier" är också en bio-pic, men den här gången om en man vi egentligen inte vet så mycket om. Mycket gissningar med andra ord.

Bildkälla IMDb

Joseph Bologne är sonen till en fransk plantageägare och en slavinna. Josephs talanger gör att pappan bestämmer sig för att sätta sonen i en fransk skola. Där får han kämpa mot fördomar, men lär sig också briljera inom flera olika områden, och vinner på så sätt hovets gunst och blir drottning Marie-Antoinettes särskilda favorit.
När chansen kommer att bli chef för Parisoperan gör han allt för att få platsen, till och med komponerar en ny opera. Och till den behöver han den perfekta sångerskan.


Jag älskade inte den här filmen. När den är slut, och vi får veta vad som hände honom och hans musik kände jag att det hade varit en bra film. Nu blandas det in en sliskig kärlekshistoria som jag gärna hade varit utan. 
Eftersom ganska lite är känt om Joseph Bologne så är det så klart lätt att ta sig artistiska friheter, och det känns som att det här är mer fria fantasier löst baserad på verkliga personer och skeenden.
Dessutom har jag så väldigt svårt att släppa att det här är personer som tror att de är på maskerad. Jag vet inte vad det är, men något gör att de ser väldigt malplacerade ut i sina kostymer. Särskilt damerna. Eftersom de har alldeles för moderna makeup. 
Filmen är helt okej,men inget filmiskt mästerverk alltså. Hade som sagt blivit mycket bättre om inte den där kärlekshistorien hade tillåtits överskugga allt det som hände i Frankrike och Paris på den här tiden. Det som hade varit mer värt att lägga fokus på.
"Chevalier" finns på Disney+.