tisdag 8 augusti 2023

5 favoriter: Hudvård

Jag är en sådan där person som haft tur med generna. Jag är 50+ år gammal, och det syns,men inte jättemycket. Jag har mimikrynkor, får små finnar lite då och då och rycker ett och annat skäggstrå mellan varven. Inget att vara bekymrad över, med andra ord.
Förutom en kort period i tonåren då jag (och alla andra) trodde att jag hade fet hud så har jag vetat att min är torr, och känslig. Ibland kan den vara väldigt reaktiv, och allra mest reagerar den på produkter med alltför mycket parfym. Det har hänt att jag fått gå och duscha om för att tvätta bort en hudlotion som känts som eld efter en stund. Inte kul.
Genom åren har jag såklart skaffat mig favoriter. Vissa av dem har följt med sedan länge, andra är lite nyare på repertoaren. Och vissa vill jag att de aldrig försvinner någonsin för jag vill inte vara utan dem. Som de här 5 favoriterna.


Dag-, natt-, och ögonkräm är så självklara att vi hoppar över dem idag. Det här är de där produkterna som ingår i min rutin någorlunda regelbundet (eller varje dag) och som jag vill ha i badrummet för evigt. Amen.

Holika Holika. Aloe Soothing essence. Waterproof sun cream SPF50+.
Den här kom E och visade upp för mig i våras och kallade den för underbar. Och det var den. Såpass att jag genast köpte mig en egen, och ett gäng backuper till den. Det är ett solskydd som heter duga och som inte känns på huden. Ett endaste lite dugg. Den sjunker in direkt, och lägger sig inte som en klistrig film över huden. Jag som förut hade svårt att motivera mig till att använda spf för att jag avskydde hur den kändes på huden, har inga som helst problem med att få på den här. Känns som en dagkräm. Kanske inte jättebillig, men värd varenda krona. Finns på Lyko.

Arkmask. Att det råkade bli ännu en produkt med aloe var inte meningen, det var bara den som låg överst i högen. Jag är egentligen inte jätteknusslig med vilken mask det är jag använder, men jag har mina favoriter. Ofta kommer de från It's skin, som på bilden, eller Holika Holika. Går att hitta lite varstans. På Ica, på Apotek, där du köper hudvård...

Läppbalsam. Min absoluta favorit är Burt's bees Beeswax lip balm, den med pepparmyntsolja. Men jag har gillat de allra flesta av Burt's bees läppbalsam, som numera är mitt go to-märke, när jag behöver ett nytt. Återigen går de att hitta lite varstans, men jag köper oftast mina från Kicks

Hade jag kunnat gör en 5 favoriter med bara grejer från The Ordinary? Absolut. Men jag höll mig till de två som jag aldrig vill vara utan, och alltid ser till att ha backup på. 
100% plant derived squalane använder jag som sista steg i kvällsrutinen nästan varje kväll. Jag älskar den. Några droppar i handflatan som jag sedan drar ut över huden, och använder som "glid" när jag görmin ansiktsmassage. Vet inte ens hur många flaskor jag gjort av med sedan den här hittade in i hudvårdsrutinen. 10? Kanske? Eller fler? Ingen vet.
AHA 30% + BHA 2% Peeling solution har kallats blodmasken, för det är lite vad den ser ut som. Inte den skönaste produkten på listan, men attans så effektiv. Och att även jag som är hyfsat känslig och reaktiv i huden klarar av den här peelingmasken en eller ett par gånger i månaden, visar väl på att den är snäll - även om den känns elak. För här kan det stickas och svida medan masken verkar. En känsla som försvinner helt när den sköljs av.
The Ordinary finns bland annat på Kicks.