fredag 4 augusti 2023

FredagsFilmen: The big short

Förra veckan tittade jag, älskade maken och Chilipojken på film tillsammans. Ett drama med både komiska och dokumentära inslag, som försöker förklara vad det egentligen var som ledde till den stora finanskrisen 2008. Fin skådespelarensemble, och filmen överöstes av priser och nomineringar, bland annat en Oscar för bästa manus baserat på förlaga.

Bildkälla Telemagazyn

En grupp investerare börjar satsa mot USAs bolånemarknad. Ju närmare de tittar på den inser de hur korrupt den är, och hur nära en ekonomisk kollaps inte bara USA, utan hela världen, faktiskt är.



Nej, jag gillade inte den här. Alls. Till att börja med förstår jag inte ett smack, och att försöka förklara för mig genom att stoppa ner en champagnesippande Margot Robbie i ett bubbelbad för att hon ska förklara hjälper inte ett dugg. Får mig bara att bli ännu ett snipp surare på den korvfest jag har på tv-skärmen. De enda kvinnor vi ser är några få dammiga bankkvinnor, en förstående och tröstande fru och strippor, såklart. Alla tuffar killar går på strippklubb, det är sedan gammalt. Till slut orkade jag inte ens försöka hänga med, utan satt mest och glodde.
Älskade maken tyckte dock att den var bra, och Chilipojken fick sig ett stycke nutidshistoria som han varit vagt medveten om (född 2001) men inte förstått hela vidden av förrän nu. Kul för dem. Hade jag ägnat mig åt betygsättning här när det kommer till filmer så hade jag inte varit snäll. Tänk något som ser lite ut såhär - 1.