fredag 11 augusti 2023

FredagsFilmen: Miraklet

Eller "The wonder" som den heter i original, vilket jag egentligen tycker är den bättre titeln. 
Filmen bygger på en bok av Emma Donoghue, som jag inte har läst. Jag blev mest intresserad av att se filmen på grund av Florence Pugh, för henne gillar jag.

Bildkälla Filmtopp

1862 anländer en engelsk sjuksköterska till den irländska landsbygden för att utföra ett uppdrag. Flickan Anna har inte ätit på fyra månader, och nu vill byn få veta om det är ett mirakel från Gud, eller om hon luras på något sätt. Sjuksköterskan Elizabeth, Lib, har fått uppdraget att bevaka Anna, tillsammans med en katolsk nunna. I pass om 8 timmar ska Anna vara under ständig bevakning, och Lib och nunnan får inte kommunicera med varandra om sina iakttagelser.
Till en början mår Anna bra, men när Lib begränsar hennes besökare, mår hon snabbt sämre.



Det här var en väldigt intressant film.Många scener känns kanske lite underliga, men med tänkarmössan på så går det att tolka dem också. 
Filmen, och boken, har historisk bakgrund, men de faktiska detaljerna är hittepå. De här människorna har inte funnits på riktigt, och det här har inte heller hänt. Den viktorianska eran bjöd på en och annan väldigt konstig sak, och här skildras en av dem. 
Florence Pugh är lite som vanligt utmärkt i sin roll som sjuksköterskan Lib, som bär på sina egna hemligheter. 
"Miraklet" finns på Netflix.