onsdag 9 augusti 2023

Sett på TV: American born Chinese

Spoilervarning, såklart.

Första serien ut efter min lilla tv-semester i juli, blev en ganska ny serie som finns på Disney+. "American born Chinese" är baserad på en grafisk roman, och innehåller vardagliga glimtar ur tonårspojkens Jins liv på high school, såväl som ett par rejäla doser kinesisk mytologi.

Bildkälla Rotten tomatoes

Sommarlovet är slut och Jin återvänder till sin high school för ännu ett år av att försöka vara bara en i mängden av elever. Det blir inte lätt, nu när ett meme från en 1990-tals sitcom har börjat trenda, ett meme som driver friskt med asienamerikaner. Dessutom har det börjat en ny elev, Wei-Chen, som Jin får i uppdrag att visa runt på skolan då de båda är av kinesiskt ursprung.
Wei-Chen döljer dock hemligheter. Han är nämligen apkungens son, och har rymt från himlen för att försöka hitta den mytomspunna fjärde skriftrullen och hindra att tjurkungen ska ta makten i himlen. 
Wei-Chen är övertygad om att Jin är hans guide i sökandet, vilket sätter allvarliga käppar i hjulen för Jin när han bara vill vara en vanlig amerikansk high school-elev.

Det här var en väldigt rolig serie att titta på. Inte bara för att det finns humoristiska inslag, utan också för att den ställer en del frågor och visar på en annan sorts USA än det som vi vanligen presenteras för. Ett USA där rasistiska fördomar kan komma från oväntade ställen, och ibland vara så internaliserad att personen inte ens förstår att det är rasism.
Sedan är jag en sucker för snyggt koreograferade slagsmål, och om Michelle Yeoh är med i rollistan (som barmhärtighetens gudinna) så vet en att det kommer vara många sådana. Jag blev inte besviken. Serien bjuder också på många fina scener. Både estetiskt tilltalande och känslomässigt. Relationer är ett viktigt ämne här. Både romantiska, men allra mest vänskapsrelationer, och absolut relationen (den svåra) mellan föräldrar och barn. 
Serien avslutas med en öppning för en andra säsong, men i skrivande stund är en sådan inte utlyst.
Kan rekommenderas. Finn som sagt på Disney+.