onsdag 15 maj 2019

"Little fires everywhere" av Celeste Ng

Möjligen är "Little fires everywhere", eller "Små eldar överallt" som den heter i svensk översättning, en av de mest hypade böckerna jag har haft i min bokhög på länge. Jag har sett den hyllas på Instagram, på YouTube, i diverse artiklar, bloggar och andra sammanhang. Så det var med iver jag plockade upp den för att börja läsa.

Bildkälla Goodreads
I det lilla samhället Shaker Hights är allt till synes perfekt. Husen och trädgårdarna är välskötta, familjerna hela och rena, alla tjänar bra och barnen har en trygg skola. Men bakom den välputsade fasaden är allt kanske inte rosenrött.
När Mia, en ensamstående mamma och konstnär, flyttar in i området, ställs allt på sin spets. Mia med sin konstnärssjäl har svårt för dessa oskrivna regler. Familjen Richardson dras in i Mias och hennes dotter Pearls liv, och det kommer i grunden ändra deras tillvaro.

Jag förstår inte alls hypen över den här boken. Den är bra skriven och jag gillar den ickelinjära tidslinjen, med många blickar både bakåt och framåt, men storyn griper inte riktigt tag i mig. Jag har faktiskt till och med haft lite tråkigt ibland. Det är en sådan där bok där jag mest blir arg på karaktärerna för att de inte pratar med varandra, utan mest antar och drar slutsatser efter skvaller eller lösryckta yttranden. Dessa slutsatser är dessutom ofta felaktiga, och hela storyn hade kunnat undvikas om någon bara frågat rätt ut hur det förhöll sig.
Nu är det mest en massa skvaller och skitsnack, och jag som är inne i något av en lässvacka just nu, har inte riktigt tålamod med den här typen av berättelse. Jag kanske skulle ha tyckt bättre om den i ett annat sammanhang, men jag trodde på allvar att den skulle vara så bra som jag hört att den var och att det var var boken skulle få mig att vilja sträckläsa igen. Så var då icke fallet.
Boken är dock välskriven, och jag gillade språket och tonen i den, att vi fick se saker ut flera perspektiv och inte bara en enda karaktärs, så att vi som läsare kan få bilda oss en egen uppfattning. Jag tyckte alltså att boken var bra, bara inte bra. Jag blev lite besviken, helt enkelt.

Mitt betyg på "Little fires everywhere" blev 3/5.