tisdag 21 maj 2019

Säsongssammanfattning: Game of Thrones, säsong 8

Som alltid är det spoilervarning när jag skriver om tv.

Säsongssammanfattning som även är en serieavslutning. Fans har tydligen hatat den här säsongen, och det förekommer namninsamlingslistor med över en miljon underskrifter på att säsongen ska göras om. Om detta säger jag - skärp er! Det är en tv-serie. Inget som påverkar folk i verkliga livet, liksom.
Själv tyckte jag att det slutade ganska bra och hyfsat logiskt, även om jag hade hoppats på ett litet annat slut. Och jag fick rätt i min gissning på att det skulle hamna någon på den där tronen i slutändan, som vi kanske inte hade kunnat ana.

Bildkälla HBO Nordic
Favoritavsnitt: 8x03 "The long night" Ett avsnitt som det gnälldes på för att det var så mörkt. *suck* Ja, för det är ju natt? Dra ner rullgardinen så ser ni. Det stora slaget mellan White walkers och människorna. Sådär jobbigt stundtals att jag satt och pep att jag inte orkade mer. Då händer det prylar.
8x05 "The bells" Kanske det mest upprörande avsnittet av de alla, för det var här folk började skrika om att de ville ha nya avsnitt. Daenerys och Cersei gör upp om Järntronen. Fördel Daenerys som har en drake... Som hon använder lite väl drastiskt kanske.

Favoritkaraktär: Arya.

Favoritpar: Brienne och Jamie. Den nanosekund det varade. För det hade jag hoppats på lääänge.

Bäst i säsongen: Aryas dödslista blev kompletterad, som jag hade min egen lilla teori om att den skulle bli. Så var hon hyfsat BAMF med Winter King också.
Brienne blev dubbad till riddare. Yay!
Sansa drottning över Norden! Bran på Järntronen. Eller något, för den finns ju inte längre nu när Drogon smälte ner den i sin förtvivlan. Till och med draken fattade att den där tronen mest ställde till besvär.

Värst i säsongen: Jag ville ha en betydligt värre död för Cersei. Elek som jag är. Och så var det an massa andra som jag ville skulle leva som inte gjorde det. Fast det var i och för sig inte alltid så oväntat. Och att Grey Worm, som jag gillat så, blev en satans köttskalle var inte heller så nöjsamt att se.
Jag hade ju hoppats på Jon Snow på tronen i slutändan, och där fick jag snulle. I mitt huvud blir ändå någon sorts kung av Wildlings, men ändå. Förvisad känns som att det var lite att ta i för att ha räddat världen från en hyfsat galen drottning.

Övriga kommentarer: Jag är nöjd. Kan kanske bero på att jag inte har levt med serien i 10 år, utan sett allt mer eller mindre på ett bräde. Visst har jag tyckt det har varit bra, men inte bra att jag tycker något skulle ha gjorts annorlunda så här i sluttampen. Eller jo - det hade gärna kunnat få vara lite lugnare tempo så här i sista säsongen, kanske berättat över fler avsnitt. Det kunde kännas som att det gick lite väl fort ibland, att de reste över stora vidder lite väl snabbt. Bland annat.