måndag 12 juli 2021

"Troubled blood" av Robert Galbraith

Det tog ett litet tag att läsa vad som gissningsvis blir min mest omfångsrika bok 2021. 927 sidor i det lite större formatet senare, är jag dock färdig med den femte boken om detektiverna Cormoran Strike och Robin Ellacott.

Bildkälla Goodreads

Strike är på besök hos släkten i Cornwall när han blir tillfrågad om han kan tänka sig att ta sig en ett kallt fall. 40 år tidigare försvann läkaren Margot Bamborough spårlöst, och hennes dotter vill nu veta vad som kan ha hänt henne.
Trots den minimala chansen att lösa fallet tar Strike och Robin sig åt fallet, och adderar det till den långa lista av fall detektivagenturen redan jobbar med.
Robin är mitt i en jobbig skilsmässa, och försöker undvika ovälkomna närmanden från män, samtidigt som hon brottas med sina egna känslor.
Under utredningens gång tampas de med ledtrådar som tarotkort och horoskop, en seriemördare och vittnen som kanske inte alltid är pålitliga. Och även kalla fall kan visa sig vara dödliga.

927 sidor alltså. De är förvisso välskrivna, och handlingen utspelar sig under ett år, men det blir ändå lite för mycket. Jag hade kunnat vara utan flera av sidospåren, som agenturens övriga fall, som i bakgrund av bokens huvudfall faktiskt blir ganska ointressanta. (Ett av dem listade jag ut rätt snabbt.) Det händer också mycket i både Strikes och Robins privatliv, som förvisso är viktigt för handlingen, men som stundtals höll på att driva mig till vansinne. Det finns dock vissa seglivade (och tvärtråkiga) bikaraktärer jag hoppas vi kan slippa nu, om det blir en fortsättning på den här serien.
På ett rent personligt plan hade jag väldigt svårt för vissa saker i den här boken, men när det var "avklarat" ungefär halvvägs gick läsningen lättare och snabbare.

Boken är väldigt spännande, och hade den varit aningen kortare och inte svävat ut så mycket i ointressanta saker, eller ältat om saker från andra böcker i serien tills jag höll på att bli smågalen, så hade den fått full pott i betygsskalan. Nu fick "Troubled blood" betyget 4/5 av mig.

Så. Låt oss då tala om elefanten i rummet med den här boken. Det är ju inte längre någon hemlighet att Robert Galbraith är en pseudonym för J.K. Rowling. Och hon har det senaste året hamnat rejält i blåsväder på grund av sina uttalanden - främst om transpersoner. Hon har med full rätt blivit väldigt kritiserad för det, och många förespråkar att hon ska bli utfryst/cancelled. Och jag kan hålla med om att privatpersonen J.K. Rowling kanske inte riktigt borde ha sagt det hon sagt om hon vill behålla sin fanbase intakt, och jag håller med om att det är problematiskt. Men...
Jag vill ändå läsa hennes böcker. För att jag tycker att hon är en jättebra författare, helt enkelt. Och för att jag vill ha en fortsättning på Strike/Ellacott-böckerna.
I "Troubled blood" förekommer det en seriemördare som feminiserat sig för att närma sig sina offer, och i ljus av Rowlings uttalanden har detta getts alldeles för mycket uppmärksamhet. I det här fallet har hon inspirerats av verkliga seriemördare, och flera sådana har just feminiserat sig för att verka ofarliga. Eller påstått sig vara skadade eller handikappade. Tyvärr ett vanligt knep bland seriemördare. 
Och om "Troubled blood" ska bli cancelled på grund av det, så  finns det mycket populärkultur som borde följa samma väg. Som "När lammen tystnar", till exempel. 
Min personliga åsikt är att cancel-kulturen kan vara lite väl hård ibland. Jag kan förstå den i vissa fall, och jag förstår den i just det här fallet. Men jag kommer läsa Rowlings böcker ändå. 

Jag är helt och hållet på transpersoners sida.