torsdag 25 november 2021

Hur jag tvättar håret, del 4

För några år sedan var jag en ivrig anhängare av no poo, alltså att inte använda schampo. Då gjorde jag några inlägg om vilka metoder jag tvättade håret med (rågmjöl, bikarbonat, kastanj). Det senaste av de inläggen är från 2017, och numera använder jag nästan vanligt schampo och har hittat en rutin som jag tycker passar mig. Jag tänkte visa upp den lite närmare idag. 


Hej och godmorgon! Det här här jag precis innan jag knatade upp till duschen för att tvätta håret. Jag tvättar håret ungefär av fjärde dag (däremellan åker det upp i knut när jag duschar) och innan jag kliver in i duschen borstar jag igenom håret ordentligt. På bilden har jag inte borstat det än, bara tagit ur det ur sitt fängelse/knuten jag snor upp det i när jag sover och tränar (och ofta annars också).
Det var inte superskitigt den här gången, men jag tyckte ändå att det var dags. 


Här är alla produkter jag använder mig av. Vissa mer frekvent än andra. 
Ungefär var tredje eller var fjärde gång jag tvättar håret, så börjar jag med en skalpskrubb. Min favorit kommer från Budgie och heter rätt och slätt The apple cider scrub. Den här masserar jag in i hårbotten när jag tycker att den behöver lite extra vård. Om en tillsätter lite vatten efter skrubb, så blir det löddrigt och jag använder det som en första tvätt av håret. Skölj noga.

Därefter schampo, och jag har helt och hållet övergått till schampokakor här. Jag köper mina från Lush, och just nu alternerar jag mellan glansgivande och citroniga Montalbano, och Angel hair som är extra snäll mot en känslig hårbotten. Den här gången tvättade jag håret med Angel hair. Stryk helt enkelt kakan över håret (eller ner i hårbottnen) massera och skölj ur, eller jobba upp ett lödder mellan händerna först.

Inte värst ofta använder jag balsam, och då blir det den som råkar stå i duschen. Den sista tiden har det varit Riparizione från N.A.E. som stått där. Använde jag inte den här gången, men gör jag det masserar jag in lite i längderna och låter verka under tiden jag tvättar resten av mig, innan jag sköljer ur den.

Hårolja är en av mina favoritgrejer, och doften från Moroccanoil är helt oslagbar. Här i light-varianten, som ska passa sig bättre för ljusare hår. Och någon här börjar vitna/gråna rätt så rejält. En eller två pump masseras in i fuktigt hår. Går att använda i torrt hår också, för en liten pick me up mellan tvättarna.

Och sist - en hårinpackning. Det här använder jag ärligt talat av väldigt sällan. Mest om jag tvättar håret en helg, för jag är en sådan där som gillar att applicera inpackning i torrt hår och låta det verka läääänge innan jag tvättar håret som vanligt. Den här är i ärlighetens namn E:s, så om jag använder den betyder det att jag snottar från henne. Men hon snottar så mycket från mig att jag tycker det är okej. Faith in nature heter märket, och vi köpte den från Jordklok. Blev lite sugen nu, och jag har ju faktiskt en hårtvätt inplanerad i helgen...


Efter vanlig tvätt med schampokaka, och två pump med Morrocanoil. Det är kanske 80% torrt här, men jag är glad ändå, för mina lockar syns igen.