torsdag 4 november 2021

Havrekakor med nötter och frukt

Häromdagen tyckte YouTube att jag skulle titta på en video med ett recept på kakor, och då de såg smaskiga ut så gjorde jag det. Jag har aldrig gillar när det är torkad frukt i bakverk, särskilt inte russin, så egentligen begriper jag inte varför jag blev så sugen på att baka just de här kakorna, men det blev jag. Så då gjorde jag det, och - jag älskar dem! 
Alla mått är i gram, men det går att hitta ursprungsreceptet i videon. Jag använde mig helt enkelt av en våg som jag nollställde mellan de olika ingredienserna. En våg är en himla bra grej att ha i köket, för övrigt.


Havrekakor med nötter och frukt

50 g tranbär eller russin
70 g valfria nötter (jag använde sötmandel, hasselnötter och pumpakärnor)
140 g havregryn
60 g mjöl
60 g (farin)socker
1 krm salt
50 g olja (inte olivolja)
60 g vatten

Blötlägg tranbären.
Hacka nötterna till önskad storlek. Jag valde ganska finhackat.
Mät upp och blanda havregryn, mjöl, socker och salt.
Häll av vattnet från tranbären, krama ur dem och torka (någorlunda) torrt med hushållspapper. 
Rör ner oljan i grynblandningen och rör om så att allt täcks med oljan. Här kan det vara enklast att använda händerna.
Tillsätt vatten, tranbär och nötterna och blanda till en deg.
Klicka ut ca 24 kakor på en plåt, eller rulla bollar. Platta ut dem. Kakorna flyter inte ut så de kan ligga ganska tätt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 170℃ 20-25 minuter, tills de är gyllene. Låt dem svalna på plåten så blir de extra knapriga.
Jag lyckades underbaka mina, så de blev kanske inte jätteknapriga, men goda ändå.