lördag 14 oktober 2023

"Wolves of the Calla" av Stephen King

Ännu en bok i Dark Tower-serien utläst, den sjätte,men den femte i kronologin. Det var ett glapp på några år mellan bok fyra och fem i serien när de utgavs, och det var många fans som var oroliga för att serien inte skulle bli avslutad (något som tas upp i de sista böckerna). De tre sista böckerna gavs ut i ganska rask takt på varandra, och de känns annorlunda i sin karaktär, nästan som en egen trilogi i serien. "Wolves of the Calla" är sett ur den vinkeln den första boken i den trilogin. Fast ändå, det går inte att läsa dem enskilt. Eller, klart det går, men det blir dåligt med sammanhang då.

Bildkälla The StoryGraph

Roland, Eddie, Susannah, Jake och billybumblern Oy fortsätter vandra mot det Mörka Tornet. På sin vandring genom en väldig skog, närmar sig en grupp utsända från en intilliggande by. De söker hjälp av revolvermännen för att besegra Vargarna, som kommer ridande en gång varje generation och stjäl deras barn.
Roland och hans ka-tet undersöker saken närmare, och finner att det här kan bli slutet på deras resa mot Tornet, eller en viktig del av den. De får många ledtrådar kring det mysterium som Tornet är, och vilka det är som försöker hindra att de når fram till det. Som till och med hotar själva Tornets existens.
Under tiden kämpar Susannah mot det nya som händer henne. En ny personlighet försöker ta över, Mia, och hon är gravid med en varelse som alltid är hongrig.

Jag hade för mig att jag tyckte att den här boken var sådär,men jag fann den vara mer spännande än jag mindes den. Handlingen går inte framåt, utan Roland och gänget är kvar på samma ställe mest hela tiden. Ändå händer det en hel del, och de kommer närmare Tornet, om än inte fysiskt. 
Inte för första gången någonsin, går det att hitta paralleller till "De sju samurajerna". En by anlitar någon för att ta itu med ett problem, oftast bestående av banditer som plundrar dem. Men från och med den här boken kommer andra element in från annan populärkultur, och inte minst från Stephen Kings övriga verk.

"Wolves of the Calla" fick betyget 4/5 av mig.