lördag 28 oktober 2023

"Pride and prejudice" av Jane Austen

Ännu en omläsning av en av mina favoritböcker. Vet inte ens hur många gånger jag läst om den. Fem? Kanske? Troligen fler.

Bildkälla The StoryGraph

Elizabeth Bennet är näst äldst av fem systrar. Då det inte finns någon manlig arvinge till huset hon bor i med sin familj, är det av stor vikt att systrarna blir bra gifta, helst med förmögna män. Ungefär samtidigt som ett regemente slår sig ner i det lilla samhället, så hyrs det intilliggande huset av den förmögne Mr Bingley som kommer dit med sin vän Mr Darcy och sina systrar. Mamma Bennet ser sin chans att gifta bort en av systrarna.
Elizabeth kommer snart på kant med Mr Darcy som hon tycker är alldeles för stolt och högfärdig. Men bakom Darcys kyliga yta döljer sig ett stort känsloliv, och när Elizabeth lär känna hans karaktär bättre, ändrar hon sin inställning till honom. Men kanske är det redan försent.

Jag tröttnar aldrig på att läsa den här spirande kärlekshistorien, och hur den övervinner alla hinder som står i deras väg - inte minst de själva. Även den här gånger sitter jag och känner med karaktärerna och blir nästan lite glatt överraskad för varje framsteg, även om jag vet mycket väl hur historien kommer gå.
Storyn går från en händelse till nästa, och efter att ha läst den här boken (och sett filmer och tv-serier) de senaste 30 åren eller så, så kan jag dem alla. Det är ändå lite härligt att fortfarande kunna känna att "Ja! Nu händer det där. Det är nu hon läser brevet. Det är nu Lady Catherine de Burgh besöker Longburn." Fast jag vet vad som ska ske och hur det kommer gå känns det ändå på något sätt fräscht. Så upptäcker jag nya saker för varje omläsning också.

En av mina favoritböcker skrev jag här uppe. Som sådan får den så klart högsta betyget. 5/5 till "Pride and prejudice", som så klart heter "Stolthet och fördom" på svenska.