onsdag 4 oktober 2023

Septembers böcker

Idag är det kanelbullens dag, men också den dag då Chilipojken flyttar hemifrån. Eftersom han dessutom flyttar till annan ort känns det lite extra i mammahjärtat, men jag är inte orolig. Han är en fin ung man, och det är som det ska vara - barn ska flytta ut. Men jag kommer sakna honom väldigt mycket och hoppas han ofta kommer hem och hälsar på sin lilla mamma.
Eftersom jag ska bära flyttkartonger idag antar jag att jag inte kommer hinna/orka läsa värst mycket, men det är som det är. I september hann jag läsa fem böcker, i samma ordning som de ligger.


"The wind through the keyhole" av Stephen King är bok 4.5 i Mörka Tornet, och skrevs flera år efter att ursprungsserien var färdigställd. Under en påtvingad paus i sin vandring, berättar Roland en historia för eddie, Susannah och Jake (och Oy). Minnen från sin ungdom, men också en saga från när han var liten. Mitt betyg blev 4/5.

"Orlando" av Virginia Woolf är en roman maskerad som en biografi över Orlandos liv. Orlando föds som man under Elizabeth I regeringstid och hamnar vid hovet. Under sitt långa liv hinner Orlando träffa många viktiga personer och se många viktiga skeenden - och bli kvinna. Temat känns aktuellt än idag. Betyg 4/5.

"Andningens kraft" av Swami Saradananda var min månadsbok i september, men var så lätt att läsa att jag var klar långt innan september var det. Undertiteln är "Yogaandning för inre balans,hälsa och harmoni" och jag läste den såklart för mitt yrkes skull. Mycket var repetition, och det var inga direkta nyheter i den här boken. Ändå trevligt att fördjupa sig, och hade den här boken funnits under min utbildning så hade den mycket väl kunnat vara kurslitteratur då. 
Jag har inte skrivit något blogginlägg om den här boken, men ett betyg fick den. 3/5.

"Verity" av Colleen Hoover var min första, och troligen sista, bekantskap med den här favoritförfattaren på TikTok. Jag tyckte inte alls om sättet den var skriven på, och tröttnade ganska snart på det repetitiva skrivandet. Bokens Verity är den hyllade författaren som skadats i en olycka och nu anlitas Lowen för att skriva klart hennes bokserie. Många twister, och saker som händer som säkert ska var chockerande, men som jag mest tyckte var meh. 2/5 blev betyget.

"Häng City" av Mikael Yvesand var boken jag hade valt till Plejaderna. Jag älskade den, men inte de så vidare värst. Där de tyckte boken var onödigt krånglig och hoppig, fastnade jag helt för språket och berättarjagets tankevärld. Sommarlovet 1999 sker ett hemskt brott i Luleå, men för de tre vännerna som snart ska börja på högstadiet, känns lovet oändligt. 
Mitt betyg var 4,5/5. Plejadernas medelbetyg var 2,8/5.