tisdag 17 oktober 2023

5 favoriter: av Stephen King

Eftersom jag är mitt uppe i min omläsning av en av mina favoritbokserier, "The Dark Tower", skriven av en av mina favoritförfattare, Stephen King, så tänkte jag att det kunde vara passande att göra en topp 5 med hans böcker. Och det var inte lätt. Bestämde mig för att inte ha med någon från ovan nämnda bokserie, eller någon av hans noveller eller långnoveller. Det tog ner urvalet lite i varje fall, men det var inte lätt ändå. Så här blev det i varje fall när jag tog en titt på hyllorna just idag.


"Lisey'story", i översättning till svenska "Liseys berättelse", handlar om änkan till en berömd författare, och allt hon får ta itu med efter sin makes plötsliga död. Allt från nyfikna reportrar, till mer närgångna - kanske farliga - individer, som vill ha tag på eventuella opublicerade manus. Hon minns tillbaka på deras liv tillsammans, och den fantasiplats som han hämtade sin inspiration från, som kan bli även hennes räddning.
Det här känns som Stephen Kings uppgörelse med döden, särskilt efter hans egen brush with death, från när han var med om en svår bilolycka. Fantastiskt skriven, och en av hans bästa. Enligt mig.



"Jurtjyrkogården" var en av de första böckerna jag läste av Stephen King, och den skrämde skiten ur mig. Heter "Pet sematary" i original, och det kom nyligen en ny film baserad på den här boken. En prequel, tror jag.
Familjen Creed flyttar till New England, och allt är frid och fröjd tills familjens katt blir överkörd, och inte blir begravd på den intilliggande djurkyrkogården, utan en bit därifrån, på en plats där de döda inte alltid förblir begravda. 


"The eyes of the dragon" bevisar att Stephen King inte bara skriver skräck, som hans författarskap avfärdades med när jag växte upp. Det här är en renodlad fantasyberättelse, där äventyret spelar en stor roll. Det går att se paralleller till "Mörka tornet", men det är inte ens svårt att hitta i Kings övriga verk. Heter "Drakens ögon" på svenska, och har en särskilt plats i mitt King-älskande hjärta.
Kungen har blivit mördad, och hans trollkarl Flagg har sett till att den äldste sonen, Peter, blivit anklagad för mordet och fängslad högst uppe i det höga tornet. Flagg och Peters bror Thomas är nu de som leder landet Delain, och det mot ruin. Endast Peter känner till sanningen, och smider en plan som det inte finns någon återvändo från.


"Varsel", mer känd som "The Shining" behöver knappast någon närmare presentation. Har odödliggjorts som film av Stanley Kubrick, en filmatisering som King avskyr för att den viker av så mycket från boken. Jag förstår vad King menar, men älskar ändå båda två.
Pojken Danny flyttar men sin mamma och pappa in på hotellet Overlook över vintern. Här ska pappan ta hand om hotellet under de vintermånader när hotellet är insnöat och oåtkomligt från omvärlden. Danny är synsk, och börjar snart se de hemska saker som hänt på hotellet. Och ondskan på hotellet är ute efter Dannys familj.


"Billy Summers" heter samma lika på svenska och engelska, och är i mitt tycke bland det bästa King har skrivit på senare år. Innehåller en blinka-och-du-missar-det parallell till "Varsel" här ovan, så där så att jag funderar på om han planerar fler Overlook-berättelser.
Billy Summers är före detta prickskytt från USAs armé, och nu vill han lägga sitt nuvarande yrke bakom sig. Han är lönnmördare, en av de bästa, men han dödar bara de som verkligen förtjänar det. Nu ska han utföra ett sista jobb innan han går i pension, men lite som vanligt i den här typen av berättelser, så går det mesta fel.