fredag 1 september 2023

"Bokälskare" av Emily Henry

En bok till hann jag klämma in i augusti. Sommaren passar så bra till romance-läsning, och det blev en sådan jag valde att sätta tänderna i. Brukar vara lättläst, och "Bokälskare" var inget undantag.

Bildkälla The StoryGraph

Nora Stephens liv består av böcker. Genom hela hennes liv har litteraturen spelat en stor roll, och som litterär agent gör hon allt för sina författare.
Viktigast i hennes liv är ändå lillasyster Libby, så när Libby vill semestra i den pittoreska staden Sunshine Falls i North Carolina följer Nora (motvilligt) med. Planen är att de ska ha en avkopplande systersemester innan Libby ska föda, och pricka av punkterna på den laminerade checklista Libby ställt i ordning.
Nora träffar här återigen på Charlie Lastra, en butter förläggare som liksom Nora kommer från New York. När de har träffats tidigare har de aldrig kommit överens,men nu bestämmer de sig för att arbeta tillsammans med ett manus från en av Noras mer framgångsrika författare.

Det här är feelgood enligt mallen. Vägen till det lyckliga slutet kantas av missförstånd och olika livsvägar, snabba repliker,en gnutta humor, stor dos allvar, en vacker och missförstådd hjältinna, och en minst lika snygg och missförstådd hjälte. Sex, så klart, men inte på det där påträngande viset som ibland bara blir jobbigt att läsa, och det tackar jag för.
Jag tycker om de olika karaktärerna och tycker de förtjänar sina lyckliga slut, även om det kan komma en del uppoffringar för att nå dit.
Infallsvinkeln är den om den som blir lämnad. I en film där en i ett par åker till en liten ort för att köpa upp en julgransodling och där lär sig vad som verkligen är viktigt i livet, samt förälskar sig i julgransodlingsägaren eller liknande, och gör slut med den där personen som är kvar i storstan och bara jobbar. Det är den personen Nora är - den i det ursprungliga paret som blir dumpad. Men kan inte även de personerna förtjäna kärlek? Vad är det som driver dem vidare? Det är det som Emily Henry, med hjälp av romance, utforskar i den här boken.

Jag gav "Bokälskare" 3,5/5 i betyg.