onsdag 10 april 2024

5 favoriter - Baka bröd

Det går i perioder det där. Ibland är jag latast bland lata och vi köper allt vårt bröd, och ibland blir jag tokig på att köpebröd är så tråkigt och överjäst och har så konstiga ingredienser att jag bakar allt själv. Just nu är jag inne i en baka-själv-period, där jag dock tillåter visst bröd att köpas, för jag kanske inte alltid haft framförhållning och/eller lust att baka ett särskilt bröd.
Jag önskar att jag kunde säga att jag bakade surdegsbröd igen. Men trots att jag har både en råg- och en vetesurdeg i kylen, så har jag misslyckats så mycket med dem att jag försöker samla nytt mod för att baka med surdeg igen. Under tiden gullar jag med surdegarna, så att jag inte ska behöva börja om från början helt när modet åter infinner sig. 
Nu när jag bakar själv igen har jag märkt att det är några sorters bröd som bakas oftare än andra. Det var inte lätt att välja fem favoriter för det, men de första fyra var plättlätta att lista ut. 


När E flyttade ut förra veckan krävde hon att få med sig receptet på frallorna jag har bakat regelbundet de senaste månaderna. Planerar faktiskt att baka dem igen senare idag. 
Receptet kommer från Lindas bakskola, och jag gör dem med vatten som degvätska, och oftast med hälften rågsikt, hälften vetemjöl. 

Ett bra portionsbröd är också bra att ha i bakarsenalen. Jag gillar särskilt foccacia, och det gör Chilipojken också, för när jag tvekade mellan två olika bröd till påskbuffén så nästan krävde han att det skulle bli foccacia. Och mamman ville göra sonen glad, så så blev det. Den här gången med bara salt och olivolja, så att det skulle passa bäst till maten. Allra godast pinfärskt, för det blir snabbt lite torrt. Eventuella rester går fint att frysa och ätas en annan dag. Också jättegott att göra grillmackor av.


Oturligt nog glömde jag bort att fotografera senaste omgången siktkaka. Kom på det lagom tills jag skulle sätta tänderna i den allra sista biten, som jag hade rostat och skulle äta med ost och tomat. 


Sist jag bakade hade jag en riktig bakdag. Vi börjar nu få slut på det italienska lantbrödet till höger på bilden, så det är därför jag behöver baka igen. Det är en väldigt snäll deg som jag ofta busar med, och använder olika mjölsorter och kryddningar på. 
Rostbrödet till vänster har jag inte bakat lika mycket eftersom det är hyfsat nytt för mig. Förut var rostbröd ett sådant där bröd som jag tycket vi ändå kunde köpa, eftersom det alltid är bekvämt med rostbröd i frysen. Som att det skulle vara krångligare att baka just rostbröd på egen hand. Receptet kommer från Köket, och är väldigt lätt att baka. Jag väljer dock att inte pensla med ägg, utan använder mjölk istället. Och när brödet kallnat helt skivas det och fryses. Så lätt som ingenting.

Snubblade på mållinjen gjorde lurdegsbröd, croissant, bagels och salladsbröd. Nästan så det räcker till en egen lista till.