lördag 9 april 2022

Siktkaka

Saker en kan roa sig med en dag i april när det ramlat ner 25 centimeter snö på marken (som knäckt vår syren och sväronens gamla äppleträd) - baka bröd.
Vi har sedan några veckor återgått till att baka hemma istället för att bekvämlighetsköpa bröd på Ica (även om det hamnade rostbröd i kundvagnen sist). Dels för att det är billigare så, men också för att vi har bättre koll på vad vi äter och helt enkelt för att det är mycket godare och! luktar underbart i hela huset.
De senaste veckorna har vi alltså återupptäckt brödrecept som vi tidigare bakade jätteofta, och en storfavorit då var alltid siktkaka. Så det bakade jag igår.

Bakduken broderade jag när jag på mellanstadiet. En av tre, jag gav en till farmor så den vet jag inte var den är nu, de andra två har jag kvar.

Siktkaka

50 g jäst 
50 g smör
5 dl mjölk
½ dl mörk sirap
1 tsk salt
4 tsk brödkryddor
14 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Lös upp jästen i lite av degspadet. 
Tillsätt salt, brödkryddor, sirap och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. 
Jäs degen övertäckt cirka 40 minuter.
Knåda degen och dela den i fyra delar. Forma varje del till en platt rund kaka, för hand eller med kavel. Ta ut ett hål mitt i kakorna. Nagga dem och låt de jäsa under bakduk, cirka 30 minuter.
Grädda kakorna mitt i en 225℃ varm ugn i 10 minuter.

Vill du kan du så klart göra en annan form av degen, men jag rekommenderar en platt variant. Tekaka, en portionsbit. Och vill en inte ta ut ett hål så kan en hoppa över det också. Fast det gör aldrig jag, för hålen är godast.
Går att göra veganskt om en byter ut smöret mot mjölkfritt margarin eller olja, och mjölken mot ditt val av mjölkalternativ, eller vatten.