tisdag 26 april 2022

"Black Swan Green" av David Mitchell

Jag måste säga att jag tycker att det är väldigt synd att David Mitchell inte finns översatt till svenska. Han har snabbt blivit en av mina favoritförfattare, och jag skulle gärna dela honom med fler svenska läsare. För sättet han skriver på är inte alltid lättillgängligt, så jag rekommenderar hans böcker även på engelska, men du behöver vara rätt så bra på att läsa engelska. Kanske inte ett proffs, men väldigt van och inte rädd för att låta texten ta tid. 

Bildkälla Goodreads

Jason Taylor har precis fyllt 13 år. Det är januari 1982, och vi ska få följa med honom på ett tumultartat år mellan barndomen och ungdomen. Jason är en poet i det fördolda, som hela tiden försöker ta sig förbi det som kan stjälpa hans popularitet - hans stamning. 
Här finns Falklandskriget, mobbning, en familj i upplösning, mystiska möten, en invasion av romer, och de där mystiska varelserna som kallas tjejer.
Och allting händer i den lilla engelska byn Black Swan Green - där det inte ens finns några svanar.

Lite som vanligt så sugs jag in i David Mitchells värld. Det förekommer en aning av magisk realism, men mest är det här en helt vanlig berättelse om en helt vanlig pojke. Med tanke på att jag befinner mig ganska långt ifrån att vara en trettonårig pojke så blir hans värld (Black Swan Green med omnejd) ändå min värld, och jag lever mig in i hans värld och liv tämligen omgående. 
Boken känns lite som ett tidsdokument från 1982. Här förekommer viktiga politiska skeenden, som påverkar världen i stort och även Black Swan Green - och Jason. 
Det är bra och gripande berättat, med en huvudperson som kämpar med mycket, men också upplever mycket under det här året då vi får följa honom. 
David Mitchell återanvänder gärna sina karaktärer, vilket gör att hans böcker känns som en del av en mycket större berättelse. I den här boken förekommer två bikaraktärer, som även varit med i andra böcker av David Mitchell. Det här världsuppbyggandet gör så klart att jag blir sugen på att läsa om hela David Mitchells författarskap i kronologisk ordning, så jag känner att det är ett kommande läsprojekt om ett år eller två. (Ska bara läsa den bok jag har kvar först, och antagligen min varannanårliga omläsning av "Cloud Atlas".)

Mitt beyg på "Black Swan Green" blev 4/5.