fredag 8 april 2022

FredagsFilmen: Papillion

En film baserad på verkliga händelser, och dessutom en remake som kanske inte var helt nödvändig. Bra, men det är originalfilmen "Papillion" från 1973 också, med Steve MacQueen och Dustin Hoffman i huvudrollerna. I den här remaken från 2017 görs samma roller av Charlie Hunnam och Rami Malek.

Bildkälla IMDb

Småtjuven Henri Charrière blir ditatt för ett mord han inte begått, och skickas till straffkolonierna i Franska Guyana. Han är fast besluten att rymma därifrån, men för att göra det behöver han pengar. Han lovar att ge beskydd åt den förmögne Louis Dega mot att han ska hjälpa honom med de pengar Dega smugglat med sig. Vad som börjar som en nödvändighet blir snart en vänskap där de två skyddar varandra på olika sätt.



Filmen är som sagt baserad på verkliga händelser, och bygger på memoarer skrivna av Henri Charrière. Det har säkert skarvats med sanningen både en och två gånger både i hans memoarer (som många kritiker mest går att se som verklighetsbaserad fiktion) och i den här filmen. Men det är ju egentligen inte detaljerna och sanningshalten som är det viktiga i den här filmen, utan att det här kunde hända - för inte ens så värst länge sedan. 
Centralt i filmen är inte bara Henris flyktförsök, utan också relationen mellan honom och Dega. Louis Dega är dock en helt fiktionell karaktär, och baseras troligen på flera olika som Henri Charrière träffade under sin fängelseperiod. 
Det var alldeles för länge sedan jag såg originalfilmen för att jag ska minnas annat än att de är ganska lika och att jag tyckte att den var bra. Och med tanke på att de är lika varandra, så tycker jag att även den här versionen var bra. 
Finns på Viaplay.