torsdag 25 april 2019

7 tips för att minska matsvinnet

Det är ingen nyhet eller hemlighet att planeten vi bor på inte mår alldeles förträffligt. Det mesta av det kan faktiskt skyllas på oss människor, och den livsstil vi har och har gjort oss alldeles för vana av och bekväma vid. Eller som älskade maken sade i morse, på tal om den nya arten av invasiva bärfisar som upptäckts i södra Sverige. "Det pratas om invasiva bärfisar, men ingen tänker på att människan är den mest invasiva arten av dem alla." Det ligger sanning i det.

Tänk globalt - agera lokalt, är en välbekant slagdänga i miljödebatten (fast vi behöver allt agera globalt också), och vad kan vara mer lokalt än det egna köket? Idag kommer några av mina favorittips på hur vi har skurit ner på maten vi slänger, och vad en kan göra på sådant som blir över.


  • Planera inköpen. Vi gör matlista varje vecka, och handlar sedan vår mat ifrån den. På så sätt har vi bättre koll på att det vi köper verkligen kommer användas, och det finns mindre risk att mat ligger och blir dålig, därför att vi köpte den för att vi kanske skulle använda den.
  • Ha ett hum om vad som redan finns hemma i skafferi, frys och kyl. Planera maten utifrån det, och köp bara hem det som ni vet går åt. Då slipper du stå där med en extra gurka som du inte behövde för du hade visst redan en gurka hemma. Till exempel.
  • Använd resterna. Blir det mycket mat kvar av middagen är det en perfekt lunchlåda till dagen därpå. Ska den inte ätas snart kan hela portionen frysas in, och tas med en annan dag. Frystejp är bra grejer att ha ha, så kan ni märka upp vad det är i de olika lådorna i frysen, och ni slipper ufo's (unidentified frozen object).
  • Blir det bara lite över - gör en ny måltid av det. Kvarbliven potatis? Gott att steka dagen därpå, kanske med någon skiva bacon till. Ris över? Stekt ris med lite lök, någon grönsak och ett ägg. Till exempel. Många rester gör sig även utmärkt i en omelett, eller som grund till en pastasås eller soppa. 
  • Frys in. Håller det på att bli gammalt, men du inte har användning för det just nu? Frysen är din bästa vän. Hacka örter och frys dem i märkta påsar. Slanta bananer och frys dem, så har du till en smoothie eller nicecream en annan dag. Det gäller även skvättar av grädde, eller vin. Blir finfint att pytsa ner i en sås eller gryta vid ett senare tillfälle. Fryses lämpligen till istärningar.
  • Var inte rädd för att använda stjälkar i din matlagning. Stjälken från broccoli och blomkål är till exempel jätteonödigt att kasta. Skär bara bort fula och hårda delar, och det som blir kvar är gott att ugnssteka, ångkoka eller använda i en soppa. Många örter har stjälkar med mycket smak, men de är ofta hårda och kan behöva lite längre koktid för att komma till sin rätt. Som till exempel koriander och basilika.
  • Gör eget ströbröd. När vi köper rostbröd är det sällan någon vill ha skivorna på ändorna. Är de av det aningen tjockare slaget brukar jag göra krutonger till en sallad, men det är inte svårt att göra eget ströbröd heller. Låt bara skivorna torka till någon dag, och kör dem sedan (brutna i bitar) i matberedare tills det bara är smulor kvar. Funkar med allt ljust bröd (säkert mörkt också) och passar till allt där ströbröd används. Bröar du en kakform kan det eventuellt behöva silas av lite, så att inga eventuellt större bitar följer med.

Det var några av mina tips. Jag kommer säkert på fler så snart jag har publicerat det här inlägget, men jag nöjer mig så idag. Har du något supertips att dela med dig av, så vill jag gärna veta vad.