fredag 19 april 2019

FredagsFilmen: The last temptation of Christ

Min vana (?) trogen bloggar jag på långfredagen om en film som på något sätt har anknytning till påsken. Och det ligger ju väldigt nära en dag som idag att titta lite extra nära på en film om den kristna högtidens huvudgestalt - Jesus. Inte påskharen alltså, men det kanske blir nästa år.

Jag har sett "The last temptaion of Christ", eller "Kristi sista frestelse" som den heter på svenska, men det var för en massa år sedan, minst 25 år, så mitt minne är luddigt. Däremot minns jag väldigt väl att jag tyckte den var grafiskt otäck, som det gärna kan bli när det i slutändan handlar om korsfästelse.

Bildkälla Slant Magazine
Jesus från Nazaret plågas av demoner som hela tiden försöker fresta honom. Som snickare har han tillverkat kors åt romarna, och han drivs av skuldkänslor för detta och en vilja att tjäna Gud. Han söker svar på vad Gud vill ha av honom, men när hans gärning närmar sig slutet får han en sista frestelse - den att leva ett vanligt liv som en god man.




I rollen som Jesus ser vi Willem Dafoe och filmen regisserades av Martin Scorsese. Filmen baseras på romanen med samma namn av Nikos Kazantzakis, och inte på Bibeln. Ändå skreks det såklart högt om hur blasfemisk filmen är (och boken också då, får vi anta), men det får vi kanske lägga på fanatiska kristna och inte på filmen i sig. Det här är ju trots allt en fri fantasi och ett "what if"-scenario, inte en visa-rumpan-kommentar till den kristna religionen. För övrigt tycker jag att det mesta i Bibeln är en fri fantasi, men det kan vi ta en annan dag.

För övrigt - filmmusik av Peter Gabriel. Ja tack.