måndag 3 augusti 2020

"Sambo på försök" av Beth O'Leary

Sista boken jag hann läsa ut i juli var en debutroman, Beth O'Learys "Sambo på försök". Tyckte om den så pass mycket att den blev julis favoritbok - i rätt så hård konkurrens.

Bildkälla Goodreads 

Tiffy och Leon selar lägenhet. De delar till och med säng. Men de har aldrig träffats.
Leon behöver pengar och bestämmer sig för att dela sin lägenhet. Då han jobbar natt är tanken att den han delar lägenheten med ska bo där när han är på jobbet, och han bor där på dagtid. För Tiffy som snabbt behöver finna ett nytt boende är det den perfekta lösningen - även om hennes vänner tycker att hon är galen som ens funderar på det.
Även om de aldrig träffats växer snart en vänskap fram genom de post it-lappar de skriver till varandra. Kan en bli kär i någon en aldrig har träffat? Och hur blir det när de väl gör det?

Det här - det var precis vad jag ville läsa just där och då. En riktigt härlig romance, men utan att vara för explicit. Komplett med välmenande vänner som lägger näsan i blöt, ett galet ex, förvecklingar och varma känslor. Samtidigt behandlar den ganska komplexa frågor, som psykisk misshandel och gaslightning, samtycke, döden, sjukdom och trasslig barndom.
Vissa saker berättas nästan lite i förbigående, andra gås det in på mer i detalj. Och det är med både bestörtning och förtjusning jag läser om Tiffys och Leons spirande känslor - trots alla hinder.

Boken är rappt skriven. Lätt att komma in i, med många karaktärer att fatta tycke för - eller tycka hjärtligt illa om. Boken växlar perspektiv mellan Tiffy och Leon i varje kapitel, vilket ibland gör kapitlen väldigt korta, ibland lite längre, alltid med en känsla av att jag kan läsa bara lite till. Det är en schvung i språket som jag gillar, och med en humor som fick mig att skratta högt flera gånger. Samtidigt är kapitlen ganska olika i sitt berättarsätt beroende på om det är Tiffy eller Leon som har ordet, på ett sätt som utmärkt speglar deras olika personligheter. Ett snyggt grepp som gav mig som läsare det där lilla extra.

Jag tyckte som sagt mycket om "Sambo på försök" och utnämnde den till julis favorit. Betyget blev 4,5/5.