torsdag 13 augusti 2020

Veckans vego: Pizza

Numera är veckans vego lite missvisande i det här huset. Vi äter vegetariskt majoriteten av veckans måltider, och mer lär det säkert bli nu när E blivit vegetarian. Ofta försöker vi anpassa så det är lätt att fösa in ett vegetariskt alternativ när vi andra äter kött. Som i helgen, när vi åt hemlagad pizza. Vi brukar göra pizzor på en hel plåt om vi "delar" på mitten och alla får en halv plåt var att bestämma över. E ville inte gärna att det skulle vara kött på hennes pizzaplåt, så hon och jag gjorde en vegetarisk pizza och husets gossar gjorde en med kött. Sedan var jag lite busig och bestämde mig för en vit pizza. För ibland kan jag tycka att det där med tomatsås på pizza är lite tradigt.

Pizzadeg kan köpas färdig i butik, eller så gör du din egen. E har frikostligt odlat sitt intresse att baka det här året, och i det ingår att vi inte "får" köpa färdig deg längre. Inte för att jag saknar pizzakiten när hon gör så god deg. 

Pizzadeg till fyra pizzor (eller två plåtar)

25 g jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
400 g (7 dl) vetemjöl special
1 tsk salt

Lös upp jästen i 1/4 dl av vattnet. Tillsätt ca 2 msk av mjölet och rör ut till en jämn smet. Täck över den och låt den jäsa 30 minuter.
Stjälp upp mjölet på ren bakbänk. Gör en djup krater i mjölhögen och häll i startdegen, saltet och resten av vattnet. Arbeta försiktigt samman (med väl mjölade händer) till en smidig deg. Knåda väl i ca 10 minuter. Forma degen i 4 lika stora bollar. Låt dem jäsa under bakduk i 2 timmar, tills de jäst till dubbel storlek.
Knåda varje degboll några minuter och forma den sedan till en pizza. Avsluta med att trycka med knogarna runtom kanten på pizzan, cirka 2 cm innanför, för att bilda en upphöjd kant. Nu är pizzan redo för sin fyllning.

E gjorde en pizzasås på en burk finkrossade tomater, lite vitlök, salt och peppar och oregano. Om den känns för bitig går det bra att mixa den slätare med en stavmixer. 
Jag använde som sagt inte tomatsås alls, utan penslade istället min halva med olivolja. Sedan toppade jag min del med tunt skivad rå potatis (på mandolin), champinjoner, skivad rödlök, oliver, persilja, ananas och peppar. Samt så klart ost och mozzarella. Nästa gång vi gör pizza ska jag ha färre pålägg, lägga potatisen överst så att den blir krispigare och för all del inte glömma att salta... Går att göra i efterhand, men ändå. Hade ju varit kul om jag kom ihåg den lilla detaljen.
E toppade sin halva med tomatsås, champinjoner, lök, oliver, pesto, ananas, tomat, persilja, ost, mozzarella. Jag tror det var allt. Hon kallade sin pizza för en dumpster pizza. 

Grädda pizzan på hög värme, minst 250 grader, cirka 10 minuter tills den får fin färg. Håll koll, för det kan gå fort ibland.