torsdag 20 augusti 2020

Säsongssammanfattning: Umbrella academy, säsong 2

Som alltid spoilervarning när jag skriver om tv.

31 juli släppte Netflix den andra säsongen av "Umbrella academy". Jämförs ofta med X-men, eftersom våra huvudkaraktärer har olika förmågor, men "Umbrella academ" är betydligt roligare - och blodigare.
Säsong två tar vid precis där säsong 1 slutade. Syskonen Hargreeves har flytt från apokalypsen och hamnat på samma plats i Dallas, men spridda över tidslinjen i början av 1960-talet.

Bildkälla Buzzfeed

Favoritavsnitt: Alla. Det här är sådan där serie som berättar så mycket i varje avsnitt att alla avsnitt blir viktiga på sitt sätt. 

Favoritkaraktär: Five. Aidan Gallagher är så lysande i sin roll att jag ibland glömmer bort att han inte är vuxen. Sedan är jag ju fortsatt svag för Klaus.

Favoritpar: Vanya och Sissy. Har för övrigt mina aningar om Sissys son Harlan, för säsong tre. 

Bäst i säsongen: Att Allison fick kämpa för medborgerliga rättigheter, alltså mot rasism hon överraskande blir utsatt för när hon hamnar i Texas 1961. Och att Klaus "råkade" starta en sekt.

Värst i säsongen: Svenskarna. Det finns ju svenska skådespelare som kunde ha spelat de rollerna, istället för att höra icke-svenska skådespelare leverera repliker på svenska. Även om grammatiken är rätt så låter det, för mig som svensk, väldigt konstigt. Hela språkmelodin går förlorad och det låter bara fel. 

Övriga kommentarer: Jag skrev något om säsong tre här ovan, för så klart hoppas jag på en sådan även om inget är spikat till 100%. En aning av ett cliffhanger-slut gör att jag hoppas lite mer än vanligt. Samt att jag tycker att "Umbrella academy" är något av det bästa jag sett på tv på senare år.