onsdag 26 augusti 2020

"Geografins makt" av Tim Marshall

 Den långa titeln på den bok jag valde som augustis månadsbok är "Geografins makt. Tio kartor som förklarar världen". Att jag väljer att läsa en bok om geopolitik förvånade nästan mig själv, men älskade maken hyser ett visst intresse för geografi, och i synnerhet kartor, och i det här fallet var det han som smittade av sig på mig.

Bildkälla Goodreads

Boken innehåller precis det som titeln antyder. Tio kartor över olika regioner i världen, och en förklaring kring hur geografin i detta område bidrar till att påverka hur världspolitiken är. Alltifrån att sitta och rita raka streck över en kartbild och stycka upp landsbitar mellan sig, utan att ta hänsyn till vare sig geografi eller befolkning, som när kolonialmakterna styckade upp Afrika, och hur det än idag påverkar det bitvis spända läget i Afrika, till varför så många länder gör anspråk på Arktis.
Det här är en mycket intressant bok som gav mig många aha-upplevelser. Plötsligt förstår jag bättre varför det strids i Mellanöstern och varför vissa territorier anses så viktiga för olika länder. I vissa fall är det för att ligga bättre till handelsekonomiskt, i andra på grund av en vilja att få ett eget land till sitt folk, i andra för att två länder vill rå om ett område som är lukrativt både inhemskt och utrikes.
Jag blir också plötsligt mer medveten om hur många potentiella krutdurkar det finns därute. Som Indien och Pakistan som har kanonerna ständigt riktade mot varandra. Nord- och Sydkorea. Långt upp i norr när flera olika aktörer vill lägga beslag på fördelarna med Arktis, även om det hittills bara är Ryssland som satt sin flagga (i titan) på havsbottnen...
Boken är lättillgänglig och mycket lättare att läsa än vad jag först trodde. Jag trodde det skulle vara ett tungt ämne med mycket faktadumpande, men boken känns mer som att den vänder sig till den mer ovane läsaren av den här typen av text. Den känns inte politisk och den tar ingens sida. Jag gillade det. Mitt enda aber var att kartorna var svartvita, och ibland kan det vara svårt att se på en karta i gråskala vilken område som hör vart. Jag hade hellre sett att de varit i färg, men det kanske de är i vissa utgåvor - vad vet jag.

Mitt betyg på "Geografins makt" blev 3/5.