tisdag 3 augusti 2021

"En gentleman i Moskva" av Amor Towles

En bok jag har haft i kikarsiktet ett bra tag är "En gentleman i Moskva" av den amerikanske författaren Amor Towles. Jag har hört att den ska vara charmig, finurlig, lite rolig och beskriva Sovjet under 1900-talet på ett bra sätt. Jag tror den var nominerad till Årets bok något år också, men jag kan minnas fel. Jag har haft funderingar på att välja den som läsning för Plejaderna, men mer än 500 sidor kan kanske vara lite väl saftig läsning för en del, så jag avstod just den grejen. Läsa den kan jag göra ändå, och har nu gjort.

Bildkälla Goodreads

I juni 1922 eskorteras greve Alexander Rostov raka vägen från en rättegång till Hotell Metropol i hjärtat av Moskva. Han har med liten marginal undgått dödstraff och har i stället dömts till husarrest. Han tvingas flytta ut från sina lyxiga rum, och får i stället tilldelat sig ett vindsrum. 
Medan Rostov försöker skapa sig ett nytt liv innanför hotellets väggar, genomgår Sovjetunionen decennier av våldsamma omvälvningar.

Jag ville så innerligt gärna tycka om den här boken, men det gjorde jag inte riktigt. Jag tröttnade ganska snart på den charmige greven och hans upptåg. Jag hade gärna sett en fördjupning i historian i Sovjet under den här tiden, men det är ju svårt när vår huvudkaraktär är inspärrad på ett lyxhotell under den tiden. Det blir en så liten del av verkligheten att beskriva, när vi så sällan får ta oss utanför hotellet och ut i Moskva, än mindre ut i Sovjet. Självklart nås vi av nyheter under tiden men då blir allting den tillrättalagda sanningen, eller i bästa fall andrahandsinformation.
Jag tröttnade även på grevens förmåga att alltid vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Han lär känna de exakt rätta personerna som har precis de färdigheter och kunskaper som greven behöver för att få sina planer uppfyllda. 
Det är en viss charm där, och karaktärerna sitter som en smäck, men jag tröttnar hyfsat fort. 

Mitt betyg på "En gentleman i Moskva" blev 2,5/5.