torsdag 28 juli 2022

"Sleeping with psychopaths" av Christopher Berry-Dee

Den väldigt långa titeln på den här boken är "Talking with serial killers: Sleeping with psychopaths: A chilling study of the innocent lovers of savage murderers", men det orkar jag ju inte skriva ut hela jämra tiden, så "Sleeping with psychopaths" it is. Det här var min månadsbok i juli och den andra boken jag läst av Christopher Berry-Dee. Kommer vara den sista också.

Bildkälla Goodreads

Christopher Berry-Dee, den före detta officeren vid Kungliga marinen (UK), numera kriminolog, har här djupdykt ner i ett annorlunda ämne - det om de ovetande kvinnorna (och männen ibland) som levt tillsammans med kallblodiga mördare. En annan sorts offer, helt ovetande om sin partners hemska brott, tills den blir arresterad för dem. 

Jag ber att få citera från CBD:s egen summering i slutet av boken:
"... "for who am I - or we - to judge the actions and decisions made by the men and women who unknowilngly slept with monsters?" Och sedan är det just det han gör sida upp och sida ner. Jag gillade inte den här boken alls. Den känns dålig på alla sätt som tänkas kan.
Dåligt författad, dåligt redigerad, dålig sättning - jag hittade så många typfel och sättningsfel att det till sist blev löjligt. Den känns självförhärligande, och som att han försöker sälja in alla sina andra böcker. Det tänler kag inte skriva om här, för det hat jag redan skrivit om i den här boken, men du kan ju alltid googla. Och det är ungefär det det känns som att han själv har gjort. Det är ytterst få gånger han talat med personerna han skriver om, förutom mördarna, för han har minsann intervjuat över 30 seriemördare - så det så! Och sedan har han hånat dem genom att skicka ironiska vykort till dem, kul snubbe han är va! Men nej. Han känns bara konstig, och jag undrar mer än en gång vad hans motiv med den här boken är. Att håna förövarna? Att sätta skuld på deras partners? Det som han upprepade gånger, inklusive i titeln (innocent lovers) påstår att han inte ska göra, är just precis det han gör. 
För nog måste de ändå ha förstått? Sett varningsflaggorna? Gissat sig till att det är något fel på deras män som gör ditten och datten? En väldigt dålig kriminolog som inte ens verkar förstå basen i psykologi. Hört talas om gaslighting? Bland annat. Själva sättet han skriver om kvinnor på är ganska smaklöst. Han skriver inte rakt ut att många av dem är helt pantade i pallet, men det är underförstått. I ett fall skriver han att hon troligen är mindre vetande. Och hur kan du veta det? Du har ju inte pratat med henne själv. Jag saknar källhänvisningar i hela den här boken, men antar att inga finns att få för att han har klippt och klistrat från sådant han hittat på nätet själv. Med andra ord är det här en bok att ta med en rejäl nypa salt. Eller ännu hellre - hoppa över den.

Mitt betyg på "Sleeping with psychopaths" blev 1/5. Är så arg på den att jag ska glömma bort dess existens nu.