lördag 16 juli 2022

"Picnic at Hanging Rock" av Joan Lindsay

För många år sedan såg jag en film som jag ofta återkommer till i tankarna. Jag började tänka mycket på den igen för några månader sedan, och funderade på om det inte var så att den var baserad på antingen verkliga händelser eller en bok. Det var en bok.Och eftersom jag gillar att läsa bestämde jag mig för att det var dags för mig att läsa den boken nu.

Bildkälla Goodreads

Alla hjärtans dag 1900, straxt utanför Melbourne i Australien. På Appleyards college för unga kvinnor, förbereder sig eleverna för att åka på picknick till Hanging Rock, en fascinerande vulkanklippa.
Efter lunchen ber några elever om lov för att få gå närmare klipporna, och de får de. De klättrar högra och högre, och snart händer något mystiskt. Endast en av eleverna återvänder.
När vagnen kommer tillbaka till colleget fattas tre elever och en lärarinna. De har inte lämnat några spår efter sig. De är bara borta.

Den här boken kom ut 1967, och var alltså historisk fiktion redan då. Mycket bra sådan tycker jag. Det känns i texten nästan som att vara där, både i tid och rum. Boken bjussar också frikostligt på en närmast drömsk känsla, som gör att tempot känns långsamt även fast det inte är det. Det känns liksom som att inget händer, men samtidigt händer massor av saker.
Främst handlar boken om vad som händer de olika personerna som påverkats av flickornas försvinnande. Deras vänner och lärare på skolan, rektorn. Personer som deltagit i sökandet efter dem. Personal på skolan, polis och media. Vissa öden drabbar hårdare än andra, även om boken bara utspelar sig under några få månader.
Det är en thriller, men samtidigt ett drama och en kommentar om den tiden och dess ideal och normer. Inte helt sedd på med rosaskimrande glasögon. Boken fortsätter också att vara ett mysterium, för här ges inga svar. Kanske till och med bara fler frågor.

Jag tyckte mycket om den här boken, sättet den är skriven på och att alla svar inte ges. Fast för den som vill finns faktiskt svaret på gåtan att läsa. När boken gavs ut ströks nämligen det sista kapitlet, och vissa stråk av det återfinns i stället i ett tidigt kapitel. Jag tycker det var bra att det gjordes, för det ger boken det där extra stråket av mystik. På författarens önskan gavs dock det sista kapitlet ut efter hennes död. "The secret of Hanging Rock", eller Chapter 18, ger oss svaret på gåtan, men det går att lägga in tolkningar i det. Kan bara avslöja att jag haft rätt ända sedan jag såg filmen. För så klart läste jag även det, nu när det fanns att tillgå. En är väl nyfiken liksom. Inte för att jag egentligen tyckte att det gav boken något mer, mer än fler frågor, men det var ändå kul att få läsa.

Mitt betyg på "Picnic at Hanging Rock" blev 4/5. "The secret of Hanging Rock" gav jag 3/5 i betyg.