fredag 22 juli 2022

FredagsFilmen: Picnic at Hanging Rock

När en precis har läst en bok på grund av att en inte kan sluta tänka på en film, så passar det väl bra att skriva om just den filmen också. Särskilt som den tar sin början en mycket varm dag, som vi precis har haft ett gäng av här. För om en film, och en bok, kommer från Australien, så är det inte alls konstigt att Alla Hjärtans dag är av det varmare slaget, då det råder sommar där i februari, men vinter här.

"Picnic at Haning Rock" fick titeln "Utflykt i det okända" på svenska,  när den kom 1975. Regin står Peter Weir för, som även regisserat filmer som "Döda poeters sällskap", "Vittne till mord" och "Truman show". 

Bildkälla IMDb

Under en utflykt en varm sommardag år 1900, försvinner tre elever och en lärarinna spårlöst. De som lämnats kvar påverkas på olika sätt av deras försvinnande, som sätter djupa spår.



För några år sedan gjordes en miniserie av den här boken, med bland andra Natalie Dormer i rollistan. Jag har inte sett den, men om den kommer i min väg så är det högst troligt att jag kommer se den.
Filmen från 1975 har jag bara sett ett par gånger, och det är mycket länge sedan, inte den här sidan millennieskiftet. Alltså minns jag inte så mycket av den, mer än stämningar. Och det finns ju anledningar till att jag tänkt på den då och då under årens lopp. För att det är en väldigt bra film, helt enkelt.
Den finns att se på YouTube om du vill.