lördag 30 juli 2022

"Män utan kvinnor" av Haruki Murakami

Jag tänkte att en liten samling av noveller kunde vara något att läsa, nu när jag inte riktigt finner någon läsro. Lyckades lura mig själv då och då i varje fall.

Bildkälla Goodreads

Samlingen "Män utan kvinnor" består av sju noveller. Mest känd av dessa är nog "Drive my car", som ligger till grunden för filmen med samma namn, som bland annat vann en Oscar för Bästa utländska film tidigare i år. Det blev även min favoritnovell i den här samlingen, så ska du bara läsa en så vet du nu vilken jag rekommenderar. 
De flesta puttrar mest på. Det är som vanligt vardagliga situationer, som kanske i grund och botten inte är så vardagliga som det först kan tyckas. Det ligger möjligen något där i bakvattnet och guppar. Gemensamt för berättelserna är att de alla handlar om män som på något sätt inte har en kvinna i sitt liv. Som vanligt med Murakami är det mycket jazz, mat och dryck, en och annan katt, och dåligt skrivet sex. Kanske därför de här männen inte har några kvinnor....

De flesta novellerna var bra, några till och med över medel, men den sista novellen - den som gett namn till hela samlingen - tyckte jag var dålig på riktigt. 

Mitt betyg på "Män utan kvinnor" blev 3/5.