fredag 2 juni 2023

"The drawing of the three" av Stephen King

Andra boken om Rolands färd mot Det Mörka Tornet börjar sju timmar efter att den första slutade.

Bildkälla Goodreads

Roland har hunnit ikapp mannen i svart och är nu på stranden av ett väldigt hav. På sin vandring norrut stöter han på tre dörrar på stranden. Bakom var och en av dem finns någon som ska vara honom behjälplig på färden mot det mörka tornet. Fången. Skuggdamen. Knuffaren. 
Roland tvingas förlita sig på deras hjälp, medan han själv kämpar mot en sjukdom som kan komma att förgöra honom och drömmen om Tornet.

Det kan mycket möjligt vara så att The Dark Tower ärmin absoluta favoritserie böcker. Så pass att jag från början hade planerat att läsa om dem på engelska samtidigt som jag köpte på mig serien på nytt, i nya fina böcker i en samlad utgåva. Så kom "The gunslinger" hem till mig, med något av det värsta en boksamlare kan råka ut för. Ett tryckt "klistermärke" som vanpryder omslaget. Det här med reklam för den faktiskt skitdåliga filmen som baserades på de här böckerna. Alltså bestämde jag mig för att lägga den där omköpsplanen på hyllan för tillfället, och läser istället om i mina välslitna pocketexemplar. Kan faktiskt tycka att de är rätt så snygga. 
Anyway. Vi fortsätter alltså resan mot Tornet i den här andra boken. Och nu är det dags för Roland att få tag på de som ska följa honom hela vägen fram. En inte helt igenom lätt resa, ska det visa sig.
Tempot trappas upp lite i den här boken, och blir hyfsat spännande. Nu får vi även med synvinklar från andra karaktärer och får bakgrundshistorier till några av följeslagarna. Roland hamnar ibland i passagerarsätet i den här boken. Han är en komplex karaktär, och det är inte alltid lätt att tycka om honom. Han har dock släppt lite på sin coola revolvermanattityd i den här boken, och får chansen att visa andra sidor av sig själv. Han känns lite varmare, helt enkelt.

Därmed hoppar också betyget upp en del. "The drawing of the three" fick 4/5.