fredag 16 juni 2023

Sett på TV: "Feud" (säsong 1?)

Spoilervarning, så klart.

Det har varit aktuellt med en andra säsong av den här serien sedan den kom 2017. Än har det inte hänt. Den här (eventuellt) första säsongen handlar om fejden mellan Bette Davis och Joan Crawford, med avstamp från den enda film de gjorde tillsammans, "What ever happened to Baby Jane?"

Bildkälla My hot posters

I början på 1960-talet ser Joan Crawford och Bette Davis hur de bra rollerna sinat.
Joan hittar boken "What ever happened to Baby Jane?" som skulle göra sig bra som film, självklart med henne själv i en av de två huvudrollerna. Den andra skulle vara som klippt och skuren för Bette Davis, men hur övertalar man någon man avskyr att arbeta med en? 
När arbetet med filmen drar igång blir fientligheten mellan de två allt större, och trots att filmen blir en succé kommer de aldrig mer att komma så bra överens att de jobbar tillsammans igen.

Serien tar alltså sin avstamp under tidigt 1960-tal, och det är två stjärnor som förlorat sin glans vi möter här. Trots Oscarstatyetter, stora filmroller och idogt arbete i decennier, så har det hänt - Bette Davis och Joan Crawford har blivit gamla. Det där som är det värsta som kan hända en kvinna, särskilt i Hollywood. Där har vi seriens grund, men också den fejd mellan de två skådespelarna som ivrigt påhejats både av filmstudios och skvallerpress. Allt för att sälja - filmer eller lösnummer.
Bette Davis och Joan Crawford spelas här av Susan Sarandon och Jessica Lange, och de gör det med bravur. Det finns tillfällen jag glömmer att jag ser skådespeleri om skådespeleri, så att säga. Och båda aktriserna spelas med stor kärlek, men inte insmickrande. De tillåts ha sina fel, vara fåfänga, rädda, småsinta, elaka, hämndlystna. Men det tittar fram något där, och ofta känns det som att delar av deras konflikt troligen byggde på en hel del missförstånd.
Serien bjussar på scener som känslomässigt suger musten ur en, men också scener som är roliga. De känns som att samtliga framförkameran har haft ganska kul när de gjort den här serien. Och då menar jag inte "ha ha" utan mer att det varit roliga roller att spela, utmanande och givande. Det blir den känslan som förmedlas av riktigt bra rollbesättning.
Jag rekommenderar verkligen den här serien. Och självklart att en tittar på filmen den tar sin avstamp från, "What ever happened to Baby Jane?".