onsdag 3 augusti 2016

Bond-brudarna

Eftersom jag skrev igår om avsaknaden av en viss Bond-brud i boken "Goldfinger" så tänkte jag passa på tillfället att skriva ett inlägg jag har gått och gnagt på länge, nämligen det om de så kallade Bond-brudarna.

Innan vi börjar vill jag dock påpeka ett par saker.
1. Jag tycker fasligt illa om ordet "brud" för att beskriva en kvinna/tjej/dam/flicka. Brud är man när man gifter sig. Annars är det ordet ungefär lika fult som "brutta" som är ett annat ord jag avskyr. Jag kommer därför minimera mitt användande av ordet "brud" i det här inlägget, men eftersom Bond-brud är ett så väletablerat namn i det här landet att det är svårt att undvika.
2. Det här inlägget gäller de kvinnor vi ser i filmerna. Jag har inte läst alla böcker, men i vissa fall kan det komma att smyga in en kommentar eller tre om hur kvinnorna gestaltats i böckerna också. Men! Eftersom jag inte läst alla så tar vi sådana kommentarer med en nypa salt.
3. Jag kommer inte skriva om alla kvinnorna Bond hoppar i säng med, för det gör han ju, för då skulle det här inlägget bli en mil långt. Bara de jag tycker är viktigast. så alltså...
4. ...det här är min personliga åsikt och du behöver inte hålla med ett dugg.
5. Och så utfärdar jag en spoilervarning. Jag tänker skriva det här inlägget som att jag tar för givet att du sett alla Bond-filmerna och vet vad som händer.

Då kör vi!

Bildkälla
Den första riktigt ordentliga Bond-bruden vi får stifta bekantskap med är Honey Ryder som spelades av Ursula Andress. Känner man inte till något annat om Bond så brukar man ändå känna till hennes beigea bikini och kniven hon hotar med Bond med en kort sekund. Självklart räddar sedan Bond henne från den elake skurken, i det här fallet Dr No, och de hamnar i säng tillsammans.
Filmen är den första i raden, "Agent 007 med rätt att döda" på svenska "Dr. No" på engelska.

Bildkälla 
Först av alla är dock Silvia Trench, spelad av Eunice Gayson. Inte nog med att hon presenterar sig som "Trench. Sylvia Trench.", så gissa varifrån Bond fick det, hon förekommer i två filmer. Två! Ingen annan kvinna Bond har/har haft en sexuell relation med har varit med i två filmer. Hon skämtar om att Bond alltid måste ge sig av på uppdrag när det börjar bli intressant.
Filmerna? "Dr. No" och "From Russia with love", eller "Agent 007 ser rött".

Bildkälla
Honor Blackman fick uppdraget att spela karaktären med Bond-seriens kanske fånigaste namn. Jag menar så klart Pussy Galore i "Goldfinger". Det är inte hon som blir guldmålad och dör, det är Jill Masterson som spelas av Shirley Eaton. Pussy däremot slåss lite med Bond innan han med lite tvång får henne att ge med sig. Sexuellt samtycke, vad är det? Hon spelar dessutom en avgörande roll för att Goldfingers kupp misslyckas och våra hjältar klarar sig med livet i behåll.

Bildkälla
En av de allra viktigaste kvinnorna i Bonds liv var Contessa Teresa di Vicenzo, eller Tracy som hon föredrog att kallas. I inledningen till filmen "I Hennes Majestäts hemliga tjänst"  räddar Bond henne från ett självmordsförsök och deras vägar fortsätter att korsas. De förälskar sig i varandra och i slutet av filmen gifter de sig. Med andra ord är hon den enda riktiga Bond-bruden. Filmen slutar dock med att Tracy blir skjuten av Blofeldt, precis när de är på väg från bröllopsfesten.
Tracy spelades av Diana Rigg. Ni som ser på "Game of thrones" ser henne i rollen som Olenna Tyrell.

Bildkälla
Major Anya Amasova är en sådan där intressant kvinna i Bond-världen som startar som extremt kompetent och som till och med slår Bond på fingrarna ett par gånger, men som slutar som någon sorts hjälplöst våp som James måste rädda. Hon är en rysk agent som vill ha samma mikrofilm som Secret Service. Så ramlar hon i säng med Bond och får efter det veta att han ligger bakom hennes pojkväns död och att hon därför måste hämnas. Gör hon det? Självklart inte - James Bond är ju trots allt en riktig karlakarl!
Anya Amasova spelades av Barbara Bach i filmen "The spy who loved me". Eller "Älskade spion" om den svenska titeln föredras.

Bildkälla
Många svenskor har varit med i Bond-filmer, både i små och stora roller. Jag gillar dock Izabella Scuropco bäst, som datasnillet Natalya Simonova i "Goldeneye".  Hon arbetar med det ryska rymdprogrammet när hennes bas blir attackerad och alla dödas - utom hon och förrädaren Boris. Hon hjälper sedan Bond så att han i slutändan kan besegra terroristerna, däribland en före detta 00-agent. Och där fick Sean Bean ytterligare en dödsscen på sin meritlista.

Bildkälla
"Goldeneyes" mest omtalade kvinna är nog ändå Xenia Onatopp, spelad av Famke Janssen. En synnerligen obehaglig kvinna som tänder på att döda. Hennes favoritmetod? Att klämma ihjäl någon med sina lår, helst mitt under sexakten.

Bildkälla
Känns bikinin igen? Halle Berry valde dock en orange när hon axlade rollen som Jinx i filmen "Die another day", knivbältet ser dock ut att vara återanvänt från "Dr. No". Jinx är en amerikansk agent som har i uppdrag att döda filmens skurk, Bond hjälper gärna till. På mer än ett sätt. Så klart.
Jag hade nästan väntat mig en spin off-serie med filmer här, med Jinx som huvudperson, men så blev det tyvärr inte.

Bildkälla
Förutom frugan Tracy så är väl Vesper Lynd den kvinna som varit viktigast i Bonds liv. Han säger faktiskt att han älskar henne i "Casiono Royale" och de orden är inte vanliga ur hans mun. Till och med bestämmer han sig för att sluta sitt agentliv för hennes skull. Det visar sig dock att hon vilselett honom för att komma över pengar, och hon begår självmord genom att dränka sig, mitt framför ögonen på Bond. Hon var nog kär tillbaka och hade dåligt samvete för sitt svek, och hennes död sätter djupa spår i Bond.
Vesper Lynd spelades av Eva Green.

Bildkälla 
I den senaste Bond-filmen, "Spectre", förälskar sig James i den vackra läkaren Madeleine Swan. Hon är dotter till en av Bonds tidigare fiender, som bland annat var inblandad i Vespers död, och Bond lovar honom på hans "dödsbädd" att försvara Madeleine. Hon är dock rätt så duktig på att ta hand om sig själv, så pass att hon faktiskt väljer att lämna Bond för att hon inte riktigt klarar av hans livsstil, som hon är väl förtrogen med. I filmens slut väljer Bond dock att lämna agentlivet tillsammans med Madeleine. Vi får se hur det blir med det förhållandet i nästa film, antar jag. Ska vi gissa på inget alls?
Madeleine spelades av Léa Seydoux.

Det var väl allt. Tror jag. Kommer jag på något mer blir det ett inlägg till helt enkelt. Jag är liksom aldrig helt färdig med Bond, av någon underlig anledning.