onsdag 24 augusti 2016

Säsongssammanfattning: Supergirl, säsong 1

Som vanligt är det spoilervarning på säsongssammanfattningarna.

Det blev alltså "Supergirl" innan jag fortsätter med "The Flash". Nu fick jag ändå se Barry Allen hälsa på i Karas värld - för de bor i parallella universum, så chocken var inte alltför stor.

"Supergirl" handlar om Kara Zor-El som skickas mot Jorden för att beskydda sin lille kusin när deras hemplanet Krypton går under. Kara hamnar dock ur kurs och hamnar i en tidslös zon innan hon slutligen kommer fram till sin destination. Då har hennes kusin Kal-El redan vuxit upp och blivit Superman. Kara hamnar i adoptivfamiljen Danvers och döljer sina förmågor, fram tills den dagen då en olycka hotar hennes adoptivsyster och Supergirl gör sig känd för omvärlden.

Bildkälla DC Wikia
Favoritavsnitt: 1x01 "Pilot" Kara räddar sin syster från en flygolycka och Supergirl blir den nya hjälten på Jorden. På Catco börjar fotoreportern James Nelson, tidigare från "Daily Planet" och nära vän med Karas kusin. Kara berättar sin hemlighet för vännen Winn.
1x10 "Childish things" Winna pappa rymmer från fängelset och försöker tvinga Winn att ansluta sig till honom och hans galna idéer. Alex ber Hank om hjälp att avslöja vad Maxwell Lord egentligen har i görningen. Cat erbjuder Lucy Lane ett jobb på CatCo.
1x18 "World's finest" Flash, eller Barry Allen, råkar hamna i Karas universum. Hon hjälper honom att hitta en väg tillbaka och han hjälper henne att besegra Livewire och Silver Banshee som är ute efter Kara och Cat.
1x20 "Better angels" Hela mänskligheten är hotad av Non och Indigo. Supergirl gör sig redo för en strid som hon inte vet om hon kommer återvända från.

Favoritkaraktär: Supergirl. En av anledningarna till att jag inte hoppade på den här serien direkt när den dök upp är att jag hade lite svårt för Melissa Benoist i "Glee". Som Supergirl gillar jag henne desto mer, och det är väl tur. Tvärgillar Cat också, spelad av Calista Flockhart, och hoppas innerligt att hon kommer tillbaka i säsong två - det ser lite osäkert ut på den fronten om man kikai på IMDb.

Favoritpar: Systerskapet mellan Alex och Kara. Jag har två superfina bröder, men ibland vill man ha en syster. När man ser Kara och Alex är det sådana tillfällen.

Bäst i säsongen: All girlpower! Visst förekommer det en och annan stark man också, men i slutändan är det damerna som är minnesvärda här. Presidenten är tydligen en hon, och Maxwell kallar till och med Gud för hon. Gillas! Klarar Bechdeltestet med bravur. Är osäker på om den klarar ett omvänt dock.

Värst i säsongen: Vissa sminkningar var kanske inte så lyckade, som Indigo och Silver Banshee. Och den där blomgrejen som fick Kara att tro att hon var tillbaka på Krypton var väldigt dåligt gjord. Såg ungefär lika verklig ut som en plastpelargon som stått i ett soligt fönster i 10 år.

Övriga kommentarer: Det förekommer mycket roliga gästspel i den här serien. Som att pappa Danvers spelas av Dean Cain som var Stålis i "Lois and Clark", och att mamma Danvers spelas av Helen Slater som var Supergirl i filmen från 1984. Även "Smallvilles" Supergirl gästspelar här, Laura Vandervoort är här den blåsminkade Indigo.