fredag 5 augusti 2016

FredagsFilmen: Ghostbusters

Jag brukar vara sådär förtjust i Hollywoods vurm för att re-boota filmkoncept. Hur många gånger kan man kicka liv i Spindelmannen till exempel? Men den här gången är jag riktigt tagga - att göra en remake på "Ghostbusters" kan ju inte bli fel. Särskilt inte när man stoppar in fyra hysteriskt roliga människor i huvudrollerna.

Bildkälla Geek
När Manhattan invaderas av spöken bildar de paranormala entusiasterna Erin och Abby ett spökjägargäng, tillsammans med kärningengören Jillian och tunnelbanearbetaren Patty. Alla spökens skräck? Det återstå att se.


"The power of Patty compells you!"

Och nej, självklart kan jag inte skriva om "Ghostbusters" utan att röra vid det fullkomligt vidriga hat den här filmen har fått utstå - innan den ens kommit upp på biograferna. Vad detta hat beror på? Det är fyra kvinnor i huvudrollerna. Vilka som sprider hatet? Fullkomliga pissbabys till karlar som tror att "deras" Ghostbusters ska bli förstört nu för att de som håller i fångstattrapperna inte har snopp. Alltså - väx upp! 
Det behövs filmer som den här, med kvinnor i hjältehuvudrollerna och inte bara som en sidekick till en manlig hjälte. Det behövs filmer som visar att kvinnor kan - utan man, det behövs filmer där kvinnorna inte ska behöva springa runt i tajta kläder och visa upp sina kroppar för att jaga boven, det behövs filmer där kvinnor får bara vara, där de får vara roliga, smarta, klanta sig och fixa biffen. Utan inblandning av män - thankyaverymuch.
När min dotter frågar mig när "Tjej-Ghostbusters" har premiär för att hon verkligen vill se den så blir jag bara glad. 
Om vi lever i ett jämställt samhälle? Hell no! Inte när en film med fyra manliga huvudroller glider förbi utan anmärkning, men en film med fyra kvinnliga dito får utstå hat från det ögonblick rollistan blir känd. Vi tjejer förtjänar också att få ha kul på bio, vi förtjänar också att få ha förebilder, vi förtjänar också att få ta plats. 
Tror minsann jag ska ta med mina tjejer på bio.