söndag 21 augusti 2016

Lilla E:s chokladchock

Idag firade vi Lilla E med tårtkalas, hon fyllde nämligen 13 år i torsdags. Hon ville ha "en chokladtårta med chokladfyllning och Oreos på" så då gjorde vi det. Enligt älskade maken var det den godaste födelsedagstårta som någonsin bakats i det här huset. Så pass god var den alltså.
Recepten hittade Lilla E på diverse ställen på nätet, jag vet inte var, så det är cups som gäller där jag inte orkade räkna om.


Chokladtårta

2 cups socker
1 3/4 cups mjöl
3/4 cup kakao
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
1 cup mjölk
½ cup vegetabilisk olja, rapsolja är mitt val
2 tsk vaniljextrakt
1 cup kokande vatten

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en bakform.
Sikta alla torra ingredienser och rör ihop dem. Vispa ihop de våta ingredienserna, utom vattnet.
Vispa ner de våta ingredienserna i de torra, tills allt är väl blandat. Rör ner det kokheta vattnet.
Häll upp i bakformen och grädda genast 45-50 minuter.
Man kan dela upp smeten i två formar, då blir gräddningstiden ungefär 30 minuter. Håll koll helt enkelt.
Låt kakan svalna i formen minst 10 minuter innan den stjälps upp och får svalna helt på galler. Eller som jag gjorde, lät den vila i formen tills dagen därpå.

Chokladsmörkräm med kaffesmak

170 g rumsvarmt smör
60 g kakao
250 g florsocker
½ dl kaffe
2 tsk vaniljextrakt

1 förpackning Oreo-kakor till dekoration

Sikta kakao. Rör smör och kakao luftigt. Sikta ner florsockret och vispa ner det i kakosmöret så det blir ljust och luftigt. Tillsätt kaffe och vanilj och rör slätt i någon minut.
Blir krämen för lös, tillsätt mer florsocker. Blir den för hård rör ner mer kaffe.
Vill man inte ha kaffesmaken kan man använda mjölk istället.

Dela bottnen i två delar. Bred smörkräm på den ena bottnen. Lilla E valde även att mosa hallon och bre ut över bottnen, och det var lite pricken över i och det som gjorde att tårtan inte blev en fullkomlig sockerchock.
Lägg över den andra bottnen och bred över resten av smörkrämen.
Lägg undan några Oreo till dekoration. Lägg resterande kakor i en påse och krossa dem till smulor med hjälp av en brödkavel. Lägg smulorna på och runt tårtan, tryck till dem lite i krämen. Dekorera med de hela kakorna.
Förvara svalt minst 30 minuter så att krämen sätter sig lite.

Om ni undrar så är Lilla E:s favorittv-program "Dessertmästarna", Roy Fares är hennes idol och hon vill bli konditor när hon blir stor. Eller arkivarie som pappa. Eller åklagare. Mammas lilla hjärta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar.
Reklam och anonyma kommentarer kommer raderas. Så vill du ha ett svar - se till att skriva under.