torsdag 5 mars 2020

Min "skrämmande" TBR

För den som inte vet så är TBR en engelsk förkortning för To Be Read, alltså "att läsa". Så skulle jag översätta det så skulle det väl bli AL, eller varför inte OBH som i Olästa BokHögen. För till skillnad mot många av de jag följer på diverse sociala medier så lägger jag mina lästa böcker i en hög. Eller två, om jag har den mängden böcker jag har just nu  (och fler är på väg). Jag har alltså inte en TBR-hylla, eller en TBR-bokhylla (jo, de finns de med så många olästa böcker) eller vad jag har förstått är poppis - en TBR-vagn.
Det cirkulerar en boktag på bloggar och vloggar om att skriva om de mest överväldigande böckerna i denna TBR, som jag alltså kallar min hög. Det är nio frågor att svara på, och jag tänkte ta denna bokvecka och svara på de frågorna. Så gott det nu går, för ärligt talat tycker jag inte att min TBR är så värt överväldigande, eller skrämmande, beroende på hur du vill översätta "intimidating" (hotfull är väl egentligen mest korrekt).



1. Vilken bok har du inte klarat av att läsa ut?
Ingen alls, är det tråkiga svaret på den frågan. Jag lägger sällan ifrån mig böcker, och är en sådan där som läser en bok i taget. Det ska mycket till för att jag då inte läser ut den. Senaste bok jag inte fixade med att läsa ut var "The passage" av Justin Cronin, och den har jag skickat vidare så den finns inte kvar i min TBR.

2. Vilken bok har du inte läst än för att du inte har haft tid?
Konstig fråga, för svaret är liksom - alla. Men den som har legat längst i högen är "The hate you give" av Angie Thomas, men den har jag tänkt läsa när jag är klar med "1794", som jag började läsa igår.

3. Vilken bok har du inte läst än, för att den är en uppföljare?
Enda uppföljaren i min TBR just nu är "Carry on" av Rainbow Rowell, och eftersom jag längtar lite efter den så antar jag att den kommer vara utläst innan månaden är slut.

4. Vilken bok har du inte läst är, för att den är sprillans ny?
Här antar jag att jag får titta även på de böckerna jag har i min önskelista, för ingen av de som ligger i min TBR just nu är direkt sprillans ny.
Hm... "Oona out of order" av Margarita Montimore är jag nyfiken på.

5. Vilken bok har du inte läst än för att du har läst en annan bok av samma författare och inte tyckt om den?
Här blir det inte bara svårt - det blir omöjligt. Gillar jag inte författarens stil så tittar jag ofta inte ens på andra böcker från samma källa.
För mig är det snarare tvärtom, om jag älskat en bok av en författare så är jag orolig för att det var en lyckoträff och inte mer. Så jag får väl svara "Knockout" av Markus Zusak. Jag fullkomligt älskar "Boktjuven" (en av mina Topp 10 all time) så jag är såklart lite nervös för att inget kan mäta sig med den.

6. Vilken bok har du inte läst än för att du inte har varit på rätt humör för den?
Det är nog därför "The hate you give) har legat så pass länge i den här högen. Jag vet ju på ett ungefär vad den handlar om, och det verkar vara ett jobbigt ämne att läsa om - om än viktigt. Men snart så.

7. Vilken bok har du inte läst än för att den är gigantisk?
Just nu har jag ingen direkt tjockisbok i min TBR, men det finns ju anledningar till att jag valde "1794" och inte "Skönhetens väg" av Martha Hall Kelly när jag bestämde mig för en historisk roman.

8. Vilken bok har du inte läst än för att du köpte den på grund av omslaget och det visade sig att den inte fick så bra betyg?
Här blir jag sådär tråkig igen för svaret är ingen. Jag köper inte böcker för hur de ser ut utan för vad de innehåller. Däremot tycker jag om fina omslag, så om en bok jag vill ha finns med flera olika omslag så väljer jag gärna det jag tycker är finast.
Å andra sidan köper jag serien med Bloomsburys Modern Classics (de med vit bokrygg i högen) just på grund av de fina utgåvorna, och där har jag ingen aning om ifall jag kommer tycka om alla 10 böckerna. Men de kommer se snygga ut i bokhyllan.

9. Vilken är den mest "skrämmande" boken i din TBR?
"Historien om två städer" av Charles Dickens. Jag har inte läst Dickens förut, men hört många säga att hans stil kan vara lite väl omständlig ibland. Jag var tveksam till att ens lägga boken i kundkorgen under bokrean, men så tänkte jag att någon gång ska jag väl gå utanför min bekvämlighetszon också. Dessutom har väl knappast hans böcker blivit klassiker för att de är dåliga.

Det var det det. Nu ska jag ta och läsa en stund tror jag. Vissa inlägg väcker läslusten i mig mer än andra, så att säga.

Samtidigt - i en annan del av huset. Pälsdonatorn är i farten.