tisdag 10 mars 2020

Tidstjuvar

Jag har funderat mycket på den tid jag spenderar på vissa siter. Instagram och YouTube är mina stora tidstjuvar, och sådana har jag gjort slut med förut. Jag firar snart två år utan Facebook och saknar en enda sak med det, och det är den enkla kontakten med Plejaderna (bokcirkeln alltså) och den enda saken väger inte tillräckligt tungt för att jag ska vilja skapa ett nytt konto.

YouTube har jag svårt med. Skulle önska att det fanns någon sorts tidsspärr där, som det finns på Instagram, så att jag kunde få lite bättre koll på hur mycket jag egentligen sitter och slöglor. Jag har dock avslutat massor av prenumerationer där jag kände att jag var med mest bara för att, inte för att det längre gav mig något att titta på just de videorna. Jag har även blivit bättre på att inte titta på sådant som inte alls intresserar mig, så om Food52 lägger upp en halvtimmesvideo på hur en gör den perfekta koppen kaffe, så kan jag som hellre dricker te, lätt hoppa över den videon.

Instagram går det bättre med att begränsa mig på. De har som sagt en tidsvarning, där jag har ställt in appen på att säga till mig när 30 minuter gått, så att jag inte fastnar i ändlöst scrollande i ämnen som intresserar mig sådär. Och då menar jag 30 minuter per dygn, inte gång. Ofta går det bra, och mitt mål är att komma ner på 20 minuter (eller kanske 15) innan 2020 är slut.
Två sätt jag har lyckats med det är att jag har slutat följa konton som drivs av företag (inklusive nagellacksföretag = inte lika frestad att slösa pengar), "influencers" och kändisar. Inte en enda kvar i mitt flöde som musicerar, skådespelar, författar eller en kombination av dessa. Inga från Glee. Inga från Harry Potter. Jag har kvar några som fortfarande ger mig glädje, som Elliot bakar och Celeste Barber, men i övrigt lyser de med sin frånvaro. Jag avslutar dessutom följningar månadsvis när jag rensar bort sådant som inte sprakar glädje för mig.
Det andra sättet är att jag helt har slutat kolla på folks stories. Sedan årsskiftet kan jag räkna på ena handen hur många stories jag har sett - utan att använda alla fingrarna. Så är det mest där du lägger ditt innehåll så ser jag det inte. Är det inte relevant nog för det vanliga flödet är det inte intressant nog för mig, lite så. Och självklart lägger jag själv inte upp något alls på stories längre, och alla highlights jag hade där har jag nu tagit bort.

Goodreads är mitt allra minsta bekymmer, men värt att nämna ändå. Jag finns ju där och jag har några jag följer och några jag är vän med. Men Goodreads för mig är mest till för min egen skull, och ett ställe som håller reda på min statistik åt mig. Jag skriver inga recensioner längre än en eller två meningar, och bara om boken var exceptionell på något sätt, alltså oftast inte.
Jag skulle gissa att jag är inne på Goodreads lika mycket på en vecka som jag är på Instagram under en dag - alltså inte mycket alls.

Så. Det var lite om mig och hur jag hanterar mina tidstjuvar. Nu ska jag göra en kopp te och läsa lite bok. Tror jag minsann. Stänga av datorn en stund, helt enkelt.



Inte tidstjuvar - bara söta. Ovan, Cullen the cat; nedan, Schumi the cat.