fredag 13 mars 2020

FredagsFilmen: Det sjunde inseglet

Bildkälla
Max von Sydow 10 april 1929 - 8 mars 2020
I söndags gick Max von Sydow bort, 90 år gammal. Det är en skådespelartalang av det stora slaget som lämnat oss. Bland hans många kända roller finns de som Karl-Oskar i "Utvandrarna", Kejsare Ming i "Blixt Gordon", prästen Merrin i "Exorcisten" och den Treögde korpen i "Game of Thrones". Hans stora internationella genombrott kom dock i rollen som riddaren Antonius Block i "Det sjunde inseglet", där han spelar schack mot Döden. Och det passar väl bra så här i coronatider, att skriva om en film som handlar om när digerdöden kom till Sverige, på ett litet ungefär.

Bildkälla Filmtopp
Korsriddaren Antonius Block och hans väpnare Jöns återvänder till Sverige efter ett korståg i det heliga landet. Här möter Block Döden. I ett försök att skjuta upp det oundvikliga ber han Döden om ett parti schack. Och så kan hans resa in i landet fortsätta.


Jag har sett "Det sjunde inseglet" men det var inte direkt nyligen. Jag hyser ingen närmare kärlek till Ingmar Bergmans filmer nämligen, då jag tycker att de oftast är alldeles för ångestladdade och har mörka teman. Jag sticker inte under stol med att han var något av ett filmiskt geni, men jag behöver inte tycka att det är bra för det. Eller att Ingmar himself verkade vara en kul kille.
Max däremot - my gawd! Han är verkligen formidabel i den här filmen, och i det mesta han tog sig för. Han var mångsidig som få andra, och hade en röst som lätt känns igen och som gör sig extra bra till att framföra repliker. Han var alltid trovärdig, vare sig han spelade Jesus, präst, Bond-skurk, riddare, upptäcktsresande eller galen rymdsnubbe.
Så en kan gott se "Det sjunde inseglet" bara för hans skull. Och för att se Nils Poppe i något annat än en komisk roll.